Recensie: Anita wordt opgenomen

Recensie: Anita wordt opgenomen

Geschreven door Sebastiaan Boers

Anita doet iets wat anderen haar niet snel na zullen doen.

De KRO komt met een nieuw spraakmakend programma, Anita wordt opgenomen. In dit programma ondervindt Anita Witzier hoe het is om in een psychiatrische inrichting te leven. Tijdens de opnames komt Anita in contact met andere patiënten en hun begeleiders.

Dat er een taboe over dit onderwerp is, wordt al snel duidelijk. Mensen hebben al snel een beeld en een (sterke) mening over de mensen met psychiatrische klachten. Aan Anita de taak om het beeld te veranderen voor de kijker. De mensen die in beeld gebracht worden hebben ieder een eigen verhaal en vertellen open over hun reden waarom zij opgenomen zijn.

De verhalen die Anita te horen krijgt zijn, voor ''gewone'' mensen vaak moeilijk te begrijpen. Het is ook moeilijk voor Anita om daar op een passende manier op te reageren. De reden om juist Anita voor dit programma in te zetten is een goede keuze geweest van de KRO. 

Niemand anders dan Anita kan dit programma en dit onderwerp bespreekbaar maken. Doordat Anita, serieus, betrouwbaar en professioneel overkomt, is het juist heel goed om haar te koppelen aan dit programma. Dat het onderwerp leeft, is ook op social media duidelijk. Op Twitter was het tijdens de eerste aflevering ook lange tijd trending topic.

Dit heftige onderwerp wordt door dit programma wellicht makkelijker bespreekbaar. Door het zelf te ervaren kan Anita het ook beter in beeld brengen. Ze zorgt ook voor een luistert oor en toont oprecht interesse in dit onderwerp en de mensen die zelf opgenomen zijn. Voor de begeleiders neemt Anita ook de tijd, zij vertellen ook de meest bijzondere verhalen. Daaruit kan de conclusie getrokken worden dat het geen makkelijk beroep is, ook dat wordt al snel duidelijk.

Dat dit onderwerp, psychiatrie, in een taboesfeer heerst was al langer bekend. Door middel van dit nieuwe programma kan dit taboe doorbroken worden. Het programma zal uit vier delen bestaan, de komende weken zal de kijker Anita blijven volgen tijdens haar eigen opname.

Door naar het programma te kijken, wordt de kijker bewust van het leven binnen deze wereld. Dat het iedereen kan overkomen, komt ook zeker aan. Iedereen kent wel iemand die te maken heeft met deze ziekte. Daar speelt dit programma, op een goede manier, handig op in. De taboe kan daardoor makkelijker doorbroken worden.

Het taboe zal niet direct doorbroken worden, dat zal tijd nodig hebben. Anita zet met dit programma een eerste stap in de juiste richting. Hoe de komende afleveringen er uit gaan zien, zal de komende weken duidelijk worden. Over dit programma zal nog veel gesproken gaan worden. Misschien wel hét meest besproken (nieuwe) programma van 2015. Dat het programma nodig is, is wel duidelijk. De KRO speelt hier handig op in.

Een moeilijk onderwerp wat door de inzet van de KRO en Anita goed ik kaart wordt gebracht. Het voornaamste doel van dit programma is, naast het taboe doorbreken, het vooroordeel wegnemen wat er op dit moment heerst. Of dit ook daadwerkelijk zal gaan lukken, zal na afloop van dit programma duidelijk worden.

Anita wordt opgenomen is iedere maandagavond rond 22.10 uur te zien bij de KRO op NPO 1. 

Bekijk Anita wordt opgenomen terug via TV Blik.