Beoordeling optredens tweede halve finale Songfestival

Beoordeling optredens tweede halve finale Songfestival

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Donderdagavond is de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Wenen. De eerste halve finale, van dinsdagavond, werd goed bekeken. In totaal keken er 3.366.000 mensen, die zagen allemaal hoe Trijntje Oosterhuis er niet in geslaagd is om de finale te halen.

Nu staan er 17 landen die er allemaal op uit zijn in die finale te komen. De grote finale is zaterdagavond om 21.00 uur te zien bij AVROTROS bij NPO 1. Ook de nummers uit de tweede halve finale zijn beoordeeld en voorzien van een mening. Welke landen maken de meeste indruk en welke niet?

Litouwen (Monika & Vaides - This Time)

Dit klinkt als een lekkere samenzang. Het is vrolijk en vooral heel herkenbaar. Het doet een beetje denken aan de countrystijl. Toch valt het refrein nogal tegen, dat is een beetje simpel gemaakt. Toch maakt Litouwen veel kans op die finale te gaan halen. 

Ierland (Molly Sterling - Playing With Numbers)

In het begin lijkt het op Amy MacDonald, een bekende zangeres uit Ierland, die bekend is van de hit This Is The Life. Molly is een goede zangeres met een goede stem. Tot het tweede deel van het nummer, dan zakt het nogal in. Eenvoudig, maar op een goede manier.

San Marino (Michele Perniola & Anita Simoncini - Chain Of Lights_

De stemmen passen echt enorm goed bij elkaar. Goede eerste indruk maakt dit duo.  Langzaam maar zeker bouwt dit nummer op naar het hoogtepunt. Niet te overdreven, maar gewoon goed op een prettige manier. Ook een grote kanshebber voor die grote finale.

Montenegro (Knez - Adio)

Een enorm fijne stem om naar te luisteren.  Wat vooral een pluspunt is, is het zingen in eigen taal. Ook de inzet van de mooie instrumenten, doet zeer denken aan Celtic Mist. Dat is een bijzondere muziekstijl waar veel mensen van houden. Of het ook gaat scoren op het Songfestival moet Montenegro maar even afwachten.

Malta (Amber - Warrior)

Een nummer die niet heel veel indruk wist te maken. De stem en de melodie passen niet goed bij elkaar. Het is enorm saai en veel te hoog gegrepen. Het nummer matcht niet goed met de melodie en de tekst van dit nummer. Malta zal dan hoogstwaarschijnlijk de finale dan ook niet halen.

Noorwegen (Morland & Debrah Scarlett - A Monster Like You)

Het is een trend dit jaar: optreden als duo. Maar Noorwegen stuurt alles behalve een fijn duo. Het is te droevig voor het Songfestival. In dit hele nummer is werkelijk alles vals. Ook Noorwegen kan wel fluiten naar de finaleplek. Het is  geen typisch Songfestival nummer.

Portugal (Leonor Andrade - Há Um Mar Que Nos Separa)

Iemand met een duidelijke en unieke stem. Een krachtig nummer maar met een verkeerde melodie. Dat lijkt niet enorm goed bij elkaar te passen. Het is niet erg goed gekozen bij dit nummer. Dat is zonde, want daardoor klinkt het soms vals.

Tsjechië (Marta Jandová & Václav Noid Bárta - Hope Never Dies)

Opnieuw een duo wat zal optreden. De zanger heeft een goede stem. Maar het samenzang is niet fijn. Dat match niet goed bij elkaar. Daardoor lijkt dit nummer te langzaam en mist het haar doel. De kans is dan ook klein dat Tsjechië de finale zal halen.

Israël (Nadav Guedj - Golden Boy)

Heeft Israël een winnaar?! Dit nummer klinkt lekker zomers. De zang is goed en de melodie is top. Een ontzettend aanstekelijk popachtig nummer. De kans is enorm groot dat dit nummer wellicht de tweede halve finale gaat winnen. Een finaleplek is hiermee binnen handbereik.

Letland (Aminata - Love Injected)

Letland maakt een enorm grote kans, om als laagste te eindigen in deze halve finale. Dit nummer is zo ontzettend storend en ligt hier prettig in het gehoor. Hoe het live klinkt is nog even af te wachten, maar dit nummer wordt veel en veel te hoog gezongen. Het klinkt teveel naar geschreeuw, het is één van de slechtste inzendingen tot nu toe.

Azerbeidzjan (Elnur Huseynor -  Hour Of The Wolf)

Dit nummer begint enorm rustig. De stem is mooi en sterk. Het is een krachtig en positief nummer. Dit is echt een enorme positieve inzending. Een grote kans voor dit land om in die finale te eindigen. Het nummer heeft een enorm groot ''wauw'' effect.

IJsland (Maria Ólafsdóttir - Unbroken)

Een zangeres met een sterkte stem. De melodie blijft hangen maar is alleen te hoog gegrepen. Het begin is heel sterk, maar daarna zakt het een beetje in. Dankzij het eerste deel van dit nummer, kan het toch een indruk maken om die finale te halen.

Zweden (Mäns Zelmerlöw - Heroes)

Volgens de kenners maakt Zweden een enorme grote kans om het Eurovisie Songfestival dit jaar te winnen. De zanger heeft een sterkte stem. Het is een zogenoemde powernummer. Het is bijzonder krachtig en goed gezongen. De kans dat Zweden de finale haalt is enorm groot.

Zwitserland (Melanie René - Time To Shine)

Wat Nederland kon, kan Zwitserland ook! Het land stuurt een soort indiaan, een beetje Joan Franka achtig. De melodie komt helaas niet aan. De stem is sterk maar de melodie duidelijk niet. Het is niet goed op elkaar afgestemd. Wat enorm zonde is van de stem van de zangeres.

Cyprus (Giames Karagiames - One Thing I Should Have Done)

Dit nummer is best rustig en simpel. Simpel op een goede manier. De stem is mooi en de melodie is daar goed op ingespeeld. Een grote kans voor Cyprus dankzij dit rustige en simpele nummer om toch de finale te halen. Het is onderscheidend op een positieve manier.

Slovenië (Maroaya - Here For You)

Ierland stuurt een soort ''Amy MacDonald'' en Slovenië stuurt een soort ''Duffy''. Haar stem klinkt best aardig. Het ie een uptempo en vrolijk nummer. Een unieke stem die zeker kans maakt op de grote finale. Een goede keuze van Slovenië om dit nummer te kiezen.

Polen (Monika Kuszynska - In The Name Of Love)

Het laatste land van deze tweede halve finale is Polen. De melodie en het nummer zijn goed op elkaar afgestemd. De stem van de zangeres is mooi en bijzonder. Bijzonder genoeg om een (kleine) kans te hebben om de finale te gaan halen.

De landen die zeker in de finale moeten staan zijn: Israël, Zweden en Portugal. Of deze landen ook de finale gaan halen, zal vanavond duidelijk worden. Om 21.00 uur precies start de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Wenen. Dat is allemaal live te volgen bij de AVROTROS op NPO 1. Lees hier ook de beoordeling van de eerste halve finale nogmaals terug.

Bekijk het Eurovisie Songfestival op TVblik.nl/eurovisie-songfestival