Dramatische uitslag voor Duitsland en Oostenrijk

Dramatische uitslag voor Duitsland en Oostenrijk

Geschreven door Sebastiaan Boers

In Nederland keken er zaterdagavond 1.9 miljoen kijkers naar de finale van het Eurovisie Songfestival. In Duitsland keken er ruim 8 miljoen mensen naar de grote finale. Voor Duitsland trad Ann Sophie op met het nummer Black Smoke.

Het was niet alleen spannend die de grote finale zou gaan winnen, het was ook spannend wie er onderaan zou eindigen. Nadat de helft van de landen hun stemmen prijsgaven hadden Duitsland én gastland Oostenrijk beiden 0 punten. Het werd nog spannend of beide landen überhaupt van de 0 punten af zouden komen.

Helaas voor de ruim 8 miljoen kijkers in Duitsland gaf geen enkel land punten aan Ann Sophie. De Duitse zangeres was ook nog eens tweede keuze. Ann Sophie werd tweede bij de nationale voorronde. De winnaar wilde niet naar Wenen afreizen, waardoor de keuze viel op Ann Sophie. Dat hebben de Duitsers geweten, niet eerder scoorde Duitsland zo slecht. 

Vorig jaar deed Duitsland het beter met zangeres Elaiza. Zij trad toen op met het nummer Is It Right en werd toen 18de. In 2013 trad de band Cascada (ook bekend in Nederland) op met Glorious. Die behaalde met 18 punten de 21ste plek.

Dankzij de zanger Roman Lob wist Duitsland in 2012 de achtste plek te veroveren. Hij zong toen het nummer Standing Still. Voor Lena was het in 2011 de tweede keer dat ze op het Eurovisie Songfestival podium stond. Met het nummer Taken By A Stranger wilde ze nogmaals laten zien wat ze kon.

Een jaar eerder trad Lena ook op. Toen zong ze het nummer Satellite en werd toen met 246 punten de grote winnares. Duitsland heeft in het verleden wel vaker matig gescoord, maar zo slecht als dit jaar is zelfs voor Duitsland uniek. Zelf zegt Ann Sophie erover: ''ik ben blij dat ik er bij mocht zijn''.

Ook voor Oostenrijk moet het enorm slikken zijn. Na het succes van vorig jaar, dankzij Conchita Wurst, deed het land het dit jaar dramatisch. De band The Makemakers wisten totaal geen indruk te maken en kregen ook 0 punten. Zij zongen het nummer I Am Yours.

Wie er volgend jaar voor Duitsland naar Zweden afreist is nog onbekend.

Bekijk het Eurovisie Songfestival terug via TV Blik.