Big Brother Rewind: In de strijd om de vrijstelling worden de twee kampen nog zichtbaarder
Bron: RTL / Tom Cornelissen

Big Brother Rewind: In de strijd om de vrijstelling worden de twee kampen nog zichtbaarder

Geschreven door Frannie Smit

Elke zaterdag blikt Frannie terug op de voorbije week in het Big Brother-huis.

Maandag

Na een spraakmakende live, waarin de spanning op de bank opliep, en Ashley ineens tot populairste bewoonster werd uitgeroepen is het Basiri die het slachtoffer is geworden van een vete waar hij niks mee te maken had. Het is jammer dat ze hem hiervoor hebben gebruikt, maar voor Basiri was het een win-win situatie.

We starten week 6 met Winners Week en winnen is belangrijker dan ooit. Win je geen één challange dan ben je eind van de week automatisch genomineerd.

Ashley en Alice hebben de bank overleefd als de 2 populairste bewoners bij de kijker. Ondanks hun blijdschap hakt het erin dat Karen en Basiri door de draaideur moeten. Jimmy troost Ashley, die behoorlijk overstuur is, met de woorden vertrouwen te blijven houden. Hij zegt dat de kijker hiermee heeft laten weten dat de manier waarop er nu gespeeld wordt moet stoppen. Tom zegt tegen Alice dat de zet van Randy en Doriana niet is gelukt. Alice beaamt dit en vind deze manier van spelen niet oké.

Iedereen zit vol spanning te wachten wie eruit de draaideur komt. Als ze Karen zien is een deel van de bewoners door het dolle heen en anderen zijn aangeslagen. Ashley roept hard en uitbundig ‘let the game begin’. Doriana is emotioneel door dit hele gebeuren en geeft zichzelf hiervan de schuld. Alice troost haar en zegt dat het spel gek kan gaan. Doriana besluit het spel niet meer te spelen. Ook Tom zijn troostende woorden, dat het een spel is, helpen niet om haar schuldgevoel aan de kant te zetten. Tom heeft verdriet om het vertrek van Basiri en Glenn vindt het sneu dat topper Basiri weg is.

Ashley beseft dat de kijker op één lijn zit met haar en dat ze dus blijft doen wat ze deed. We zijn terug in het spel we moeten alleen nog wat ‘opruimen’ er zijn er die nog wel door de poort mogen, aldus een strijdende Ashley.

Dilano snapt niet dat Karen onder Ashley staat qua populariteit en hij en Jimmy zien dat bij Ashley de ‘hellfase’ is begonnen. Zij drijft de rest van de groep. Jimmy zegt dat ze alles kunnen willen en doen, maar dat kijker beslist en dat ze elkaars kop erbij moeten houden. Pinky promise. Tom laat Jimmy weten Dilano een gevaarlijke speler te vinden vanaf het begin en nu met Sabeau helemaal. Jimmy kan en wil nu nog niet op Dilano stemmen, maar wél op Sabeau.

Ashley wil van Sabeau weten wat haar doelen zijn in het huis. Vervolgens komt er een heel verhaal vanuit Sabeau dat ze meerdere doelen heeft in dit sociaal psychologisch experiment waar ze veel voor zichzelf kan uithalen. Op de vraag van Ashley of ze daar iets van wil delen antwoord Sabeua dit niet te willen delen en zéker niet met Ashley omdat zij een andere tactiek heeft en daarom dus geslotener is naar haar toe omdat zij daar wel eens gebruik van zo kunnen maken. Ashley vind de uitspraken heftig alleen Sabeau legt uit dat ze alleen maar eerlijk en oprecht is en haar verder een fijn persoon vindt, maar dat haar tactiek niet aansluit op hoe Sabeau is. Dilano die erbij zit op de bank zie je gewoon zichzelf verbijten en denken hou je mond en hou dit voor jezelf. Later vertelt hij Sabeau dat hij niet begrijpt waarom ze dit zo uitgebreid kwijt moest aan Ashley. Ze moet volgens hem meer voor zichzelf kiezen met wie ze verder wil en een band mee wil. Hij gaat ervan uit dat met wie hij niet verder wil in het huis daarmee heeft hij niet zulke gespreken zoals Sabeau met Ashley had. Ashley bespreekt met Glenn dat ze het een rare opmerking vindt van Sabeau. Hij denkt dat ze het niet zo persoonlijk bedoelde en Ashley het wel zo oppakt. Volgens Jimmy is er manipulatie aan de hand en moeten ze hun ogen openhouden. Sabeau deelt met Randy het gesprek wat ze heeft gehad en dat het haar rust geeft dat ze het heeft gezegd. Tyron gaat het gesprek aan met Ashley over de spanningen die hij bij haar voelt en gooit open hoe de sfeer voelde afgelopen week waarin het leek of het steeds persoonlijker werd. Ashley zegt persoonlijk en spel goed te kunnen scheiden, maar Tyron vindt dat ze dat niet kan omdat zodra ze genomineerd is ze bij iedereen gaat vissen waarom ze op haar hebben gestemd. Volgens Ashley is dit niet zo, maar de beelden laten toch wat anders zien. Volgens haar is ze gewoon duidelijk en dat schrikt mensen af. Tyron baalt van de onderlinge groepjes en wil daarom open over dingen praten. 

En daar is ineens, op dag één, het nominatie alarm. Er is lichte paniek omdat er per direct genomineerd moet worden. Sommige pakken nog snel hun kans te bespreken waar goed aan te doen. Later horen ze pas dat ze een positieve nominatie moeten uitbrengen op 1 persoon die ze een vrijstelling gunnen. Het is Karen die er met deze vrijstelling vandoor gaat.

Dinsdag

De duo’s met de 4 speltickets uit de wall spelen een challange. Het gaat erom, geblinddoekt en in het donker, de juiste vormen te vinden die verspreid liggen in de gameroom en die moeten matchen met de vormen op de pilaren. Leuk om te zien dat er veel lol is bij deze opdracht en zeker als Tom denkt een goed stuk te pakken te hebben en Big Brother hem vriendelijk verzoekt het stuk gameroom te laten zitten. Jimmy, Tom, Randy en Doriana verdienen de complete 12 coins.

Volgens Ashley is de sfeer in het huis goed. Wel horen ze vanuit de cocoon ruimte Doriana en Tyron met elkaar praten over het gemis van Basiri en dat Doriana geschrokken was dat Karen door de draaideur ging en niet Ashley. Deze laatste hoopt dat zij en Karen samen vrijstelling winnen, maar mocht ze nog een keer op de bank komen dan wil ze naast Doriana zitten en haar kop zien. Dat goede sfeertje lijkt dus wel mee te vallen.

Het valt steeds meer bewoners op dat Dilano en Sabeau niet bij elkaar zijn weg te slaan en Tom vraagt aan Jimmy of die twee elkaar al kenden voor dit avontuur. Jimmy zegt nee, maar heeft wel door dat Sabeau vanaf dag één al zo close deed naar Dilano. Hij denkt dat er meer achter zit.

Ashley is erg emotioneel. Ze is nog nooit zolang gescheiden geweest van haar kinderen en thuis. Op de vraag van Big Brother hoe het met haar gaat barst ze in tranen uit. Ze heeft het zwaar. Big Brother zegt ook dat het een heftig traject is voor haar met de vier nominaties. Volgens haar past dit hobbelige bij haar.

Dilano vraagt zich af of hij deze maand nog gaat breken. Hij denkt niet dat hij deze week gevaar loopt, maar Jimmy zegt hem toch dat hij zijn naam een paar keer heeft horen vallen, maar deelt niet met hem van wie hij dit heeft.

Tijd voor meer duidelijkheid. Een game waarin de bewoners laten weten hoe ze over elkaar denken. Een stembureau met stembiljetten en je brengt als duo je stem uit door een top 5 te maken. Vooral de laatste vraag vinden alle bewoners wel wat beladen: Van welke bewoner nemen jullie zaterdag afscheid? Randy is na zijn afgelopen gamemaster week niet meer zo betrouwbaar voor de meeste en ook Randy denkt dat hij risico loopt. Ronahi zien ze ook nog wel vertrekken.

Woensdag

Dan een game met als inzet een vrijstelling voor het winnende duo. Op een halve skippybal met een stok in je handen een bal tegen de paal drukken met gestrekte armen en zo lang mogelijk blijven staan. Wie is het zwakste uit je duo, want als 1 van je duo de bal laat vallen lig je er beide uit. Ondanks Randy zijn kracht ligt hij er als als eerste uit en hij baalt hier ontzettend van. Jimmy is de 2de afvaller en is teleurgesteld, maar zijn duo Tom vangt hem super op en neemt hem helemaal niks kwalijk en met de woorden elke winnaar verliest een spel ‘troost’ hij Jimmy. Zo hoort het te zijn als duo. Het is jammer dat Ronahi haar teleurstelling voor het verlies, doordat Tyron het niet langer kon volhouden, zo duidelijk moet laten zien en Tyron daarmee ook een gevoel geeft nog eens extra gefaald te hebben. Dilano en Sabeau strijden als laatste tegen Ashley en Alice die het alle vier heel lang volhouden. Uiteindelijk winnen Sabeau en Dilano de vrijstelling en zijn super blij.Ashley zegt tegen Sabeau, waar meerdere bewoners bijzitten, dat zij met kromme armen stond bij de game en herhaalt dit een paar keer. Op de vraag van Sabeau of ze het niet erg vindt dat dit zo was reageert Ashley fel. Het wekt de indruk dat ze bedoelde dat Sabeau niet eerlijk heeft gewonnen omdat het met gestrekte armen moest. Ashley toont zich een slecht verliezer. En volgens Ashley moet Sabeau iets van een actrice zijn, het irriteert haar hoe zij kan doen en reageren.

Even een momentje van plezier en dat is wat we de laatste tijd maar weinig zien. De extensions van Ashley gaan eruit en de camera’s worden met de plukken haar versierd en krijgen een naam. Danny, Glenn en Tom geven een showtje weg met de extensions, bh’s en mutsen van Ashley en imiteren haar. Iedereen zie je eindelijk weer een keer lachen.

Alice en Ashley gaan onverwacht de draaideur door en het blijkt dat de kijker heeft beslist dat zij naar de ‘do it yourself’ pizzeria mogen en daar ook nog eens alle stembiljetten mogen bekijken. Ze bakken pizza die deels mislukt, maar genieten er toch van. Bij het bekijken van de stembiljetten zien zij precies wie overal bovenaan staan en ze besluiten bij terugkeer in het huis dit te delen met de overige bewoners. Het meest tactisch: Dilano, wie doet het meest in het huishouden: Danny, winnaar: Tom/Alice en wie denken ze dat er weg moet zaterdag: Ronahi. Zij is in tranen na deze uitslag. Dilano en Tyron zeggen nog dat de twee dames ook kunnen liegen over de uitslagen. Alice is lief, maar laat net als Danny haar kaarten niet zien. Ashley vraagt, totaal niet gemeend, of het wel gaat aan Ronahi en gooit nog wat zout op de wond door te benadrukken aan Ronahi dat de stemmen heel duidelijk waren. Ronahi vraagt zich af in wat voor spel ze zitten.

Dilano voelt met deze uitslag target te zijn voor andere tactische spelers. Ashley verteld aan Karen dat ze zelf tweede stond op de lijst van tactische spelers, maar dat ze dat niet gaat delen omdat ze de andere “dom” wil houden. Maar die zijn ook niet gek en Randy en Ronahi zien de nepheid van Ashley en haar spel.

Dilano wil lepeltje lepeltje in slaap vallen met Sabeau, maar dat wijst ze af en als Dilano in bed zijn hand halverwege legt, desperate om beantwoord te worden met een hand van Sabeau, draait zij zich bijna gevoelloos met haar rug naar Dilano toe. De dramatische 'All By Myself' muziek maakt het nog triester dat Dilano niet ziet dat ‘de liefde’ van één kant lijkt te komen.

Donderdag

Klaar voor een mindgame waarin ze hun positie als duo moeten inschatten en wat gunnen ze zichzelf en een ander. De kijkers hebben de volgorde van spelen bepaald. Karen start in haar eentje met een speciale rol.  Zij verdeeld tokens: coins, vrijstelling, nominatie, persoonlijk voorwerp en leeg onder de stolpen op de sokkels. De duo’s mogen na haar de gameroom in en onder 1 stolp kijken, 2 wisselen en 1 vastzetten. Dit vastzetten kost wel €500 uit de pot. Karen gunt de vrijstelling aan Ashley en Alice en de nominatie gaat naar Tyron en Ronahi. Na wat gewissel ligt de definitieve uitslag in handen van Randy en Doriana die onder hun eigen stolp kijken en zien dat zij de lege token hebben. Zij besluiten alles te laten zoals het is. Niemand heeft een stolp vastgezet. Alle bewoners naar de gameroom om de stolpen met elkaar te openen. Alice en Ashley hebben de 5 coins, Jimmy en Tom een persoonlijk voorwerp, Danny en Glenn de nominatie, Tyron en Ronahi de vrijstelling. De uitslag slaat in als een bom bij Glenn en Danny. Ronahi bespreekt met Dilano dat ze blij is een week langer te blijven, maar voelt dat er nu nog meer ogen op haar zijn gericht. Het gaat ze er om haar weg te krijgen en niet Tyron. Ronahi meent, wederom oprecht en in tranen, dat ze het erg vindt dat ze Danny en Glenn in die positie heeft gezet. Ze voelt zich schuldig. Het is vooral dat ze bang was naast Alice, Ashley, Tom en Jimmy op de bank te zitten zaterdag en dat ze dan voelde dat zij ging verliezen van hun. Ze is haar schuldgevoel verrassend snel vergeten bij het zien van de vrijstellingspin. Danny trekt het niet dat er nu heel vriendelijk gedaan wordt in zijn gezicht terwijl dit een bewuste keuze is geweest van Ronahi en Tyron. Danny vraagt zich af of de tijd die hij heeft doorgebracht met Tyron, voordat hij met Ronahi een duo was, verloren tijd is. Tyron heeft gekozen Ronahi te beschermen van nominatie ten koste van hem en Glenn. Hij snapt niet dat Tyron zijn vingers in het vuur heeft gestoken voor iemand zoals zij en voor Danny is het duidelijk waar hij staat bij Tyron. Maar hij denkt dat deze keuze toch uiteindelijk hun eigen kop gaat kosten omdat je elkaar ooit tegenkomt op de bank en niemand meer kan beschermen.

Jimmy krijgt als persoonlijk voorwerp het fotoboekje met al zijn dierbaren erin om te zien hoe mooi zijn leven buiten eigenlijk is. Tom krijgt de geboorteknuffel Vosje van zijn zoontje Fil. Hij zal Vosje goed bij zich houden in bed.

Doriana realiseert zich dat als Ronahi het huis zou moeten verlaten dat ze dan echt een maatje verliest. Ze is niet zo goed met de anderen. Ronahi vindt dat ze erg haar best heeft gedaan in het begin, maar dat het niks uithaalt. Het is niet haar bloedgroep en die van Doriana ook niet. Ronahi en Tyron zijn nog steeds in shock dat de anderen zo fel in hun gezicht zijn door de keuze die zij hebben gemaakt. Willen ze ons als groep kapot maken door mij als eerst eruit te werken en dat de rest dan zal volgen is wat Ronahi zich afvraagt.

Vrijdag

De allesbeslissende vrijstellingsgame. Door in een baan met veel bochten uiteindelijk 8 ballen te laten rollen en op te vangen kan je de vrijstelling winnen, maar zodra er een bal valt ben je als duo af. Bovenaan laat 1 de bal vallen en de ander vangt deze beneden op, maar Big Brother geeft aan wanneer de volgende bal erin moet. Polsen aan elkaar en goed samenwerken en timing is dus van belang. Doriana maakt als eerst een fout door de bal te snel achter de ander te gooien. Ashley is blij dat zij genomineerd zijn en ook eens mogen voelen hoe het is om daar te staan. Alice en Ashley winnen de game en zijn vrijgesteld en Tom en Jimmy zijn hiermee automatisch genomineerd. Iedereen is verbaasd met 6 op de bank te zitten zaterdag. Randy en Doriana maken zich zorgen. Tyron irriteert zich aan Ashley haar houding dat ze bij het verliezen van de game tegen Dilano en Sabeau heel bijdehand deed over de winst van hun en nu gaat ze als een klein kind door de kamer heen rennen en blij doen met de vrijstelling. De sfeer veranderd volgens Tyron als Ashley er is en zij geeft de hele dag steekjes onder water en als ze zelf verliest kan ze het niet hebben. Ronahi verbaast zich erover dat één persoon de sfeer in de groep zo kan bepalen. Ook Dilano vindt dat Ashley alleen nog maar bezig is met het spel, veel fluistert en iedereen tegen elkaar aan het opzetten is. Volgens Ashley haar theorie willen de anderen zich nu wat meer naar hun voegen omdat zij hoger staan.

De 6 genomineerden horen in de dagboekkamer dat ze een pleidooi moeten houden en hopen dat de overige bewoners hun vrijstellen. Doriana maakt zich vooral druk dat de overige bewoners met hun keuze haar zullen kwetsen. Zij hoopt dat Dilano en Sabeau haar en Randy gaan beschermen. Tyron en Randy denken dat ze nu eindelijk gaan zien hoe Tom op de bank is. Zij zijn er dus van overtuigd dat hij genomineerd zal blijven. Op het moment dat ze hun speech mogen doen volgens de andere bewoners dit in de woonkamer op het scherm. De emotionele speech van Danny en Glenn maakt dat de andere bewoners denken dat de keuze lastig gaat worden, maar na de open en eerlijke speech van Tom en Jimmy gaan de bewoners unaniem voor hun om van de nominatielijst te halen. Nu is het afwachten of we vanavond in de live zullen zien dat er met Randy en Doriana, onder andere na hun acties van vorige week, afgerekend gaat worden of dat toch de kijker anders beslist en Danny en Glenn in de gevarenzone zitten.

De liveshow van Big Brother is vanavond vanaf 20:00 uur te zien op RTL5 en op Play4. Niks missen van Big Brother? Word lid van onze Facebook-groep!