NCRV koopt seizoen 4 en 5 van Downton Abbey

NCRV koopt seizoen 4 en 5 van Downton Abbey

Geschreven door Pieter Jongsma

De NCRV zal eind dit jaar seizoen 4 van de succesvolle Britse dramaserie Downton Abbey uitzenden. Daarnaast zijn ook de tv-rechten van het (mogelijke) vijfde seizoen aangekocht. De populaire Britse serie, met onder andere Dame Maggie Smith en Hugh Bonneville, is sinds 2011 met groot succes te zien op Nederland 2. Dit seizoen keert onder andere Shirley Maclaine terug en speelt nieuwkomer Tom Cullen de rol van Lord Gillingham, een vriend van de familie.

Naar de wekelijkse afleveringen op Nederland 2 keken zo’n 900.000 mensen. De serie is niet alleen in Nederland en thuisland Groot-Brittannië enorm populair, ook in de Verenigde Staten kijken miljoenen mensen naar de belevenissen van de Crawley-familie op hun landgoed. Het leidde zelfs tot diverse ‘spoofs’, onder meer in het Amerikaanse Sesame Street en in Saturday Night Live.

Downton Abbey, een productie van ITV, kreeg veel tv-prijzen, zoals een Rockie Award, twee Golden Globes en een Emmy Award. Afgelopen maandag won Downton Abbey in de Verenigde Staten  de Screen Actors Guild Award.

Momenteel vinden de opnamen van seizoen 4 plaats op Highclere Castle in Hampshire. Het dorpje Bampton in Oxfordshire wordt gebruikt voor de scènes die zich buiten het landgoed afspelen.