Afperser familie De Mol is frontaalkwabdement
Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:Dirk M., de afperser van familie De Mol, lijdt aan frontaalkwabdementie waardoor hij zijn gedrag niet kan controleren, dit werd donderdagochtend bekend gemaakt tijdens de rechtszaak. Dirk M. moest donderdagochtend voor de rechter verschijnen voor het afpersen van familie De Mol.
Dirk M. zei tijdens de rechtszaak dat hij geld wilde inzamelen voor Indonesië en Afrika en voor de voedselbanken. Daarbij waren de dreigbrieven hard nodig, ‘alleen om 5 miljoen vragen’ zou niet werken, zei hij. Tijdens de zitting vertelde Dirk M. dat hij met Kerst mensen bij de voedselbank 100 euro wou geven. Hij wou 10 procent zelf houden, om naar Bali te reizen en daar geld uit te delen.
Voordat hij de familie ging afpersen gaf hij al geld aan goede doelen. Het geld dat hij voorheen kon geven aan arme landen vond hij peanuts en daarom zocht hij een manier om meer geld aan deze arme landen te kunnen geven. “Met 5 miljoen kan je meer”, zei Dirk M., verwijzend naar de 5 miljoen euro die hij van mediamagnaat John de Mol wou afpersen.
Tijdens de rechtszaak vertelde Dirk M. dat hij wel had overwogen om te stoppen met het afpersen van familie De Mol, maar ‘een stemmetje’ in zijn hoofd zei hem dat hij door moest gaat. Dirk M. zei dat hij het ook deed voor een beetje spanning in zijn ‘saaie leven’. “We hadden een regelmatig leven. Was misschien wel een beetje saai”, aldus de afperser.
Hij realiseerde zich niet dat het feit dat hij ook de kinderen van Linda de Mol bedreigde, druk zou geven op de familie De Mol. Om de familie nog meer te kunnen bedreigen dacht Dirk M. ook na over het aanschaffen van een wapen. “Ik dacht, misschien moet ik pistool hebben of zo. Maar ik wist niet waar je dat moet kopen”, zei de afperser van familie De Mol.
Niet alleen John en Linda werden in de brieven bedreigd. Ook Linda’s collega’s Susan Visser, Tjitske Reidinga en de vriend van Linda, Jeroen Rietbergen, werden in de dreigbrieven door Dirk M. genoemd. In een verklaring liet Linda de Mol weten ‘helemaal van slag te zijn geweest’ na elke bedreigbrief die de familie ontving van afperser Dirk M.
Linda werd steeds banger en huurde daarom bewaking in voor haar en haar kinderen. Door de afpersing heeft Linda 100.000 euro schade aan beveiligingskosten en eist daarom 50.000 euro schadevergoeding. Dirk M. zei bereid te zijn om deze schadevergoeding te betalen.
Dirk M. heeft zijn zaak in Opsporing Verzocht op de voet gevolgd. “Ik ben met iets bezig en dat moet af, voor het goeie doel”, zei hij in de rechtszaal. De compositietekening die van hem werd gemaakt en in Opsporing Verzocht werd vertoond vond hij voor geen meter lijken. Hij dacht dat hij er mee weg kon komen door de slechte compositietekening van hem zelf.
Dirk M. veroorzaakte bij de rechter veel onduidelijkheid. “Hoe komt het nou dat een slimme man met een goede positie tot deze actie overgaat?”, vroeg de rechter aan Dirk M. “Vraag dat de dokter, ik weet het niet”, antwoorde de afperser op de vraag van de rechter. De rechter vond Dirk M. geen typische afperser. “Uw geraffineerde werkwijze is niet te rijmen met de man die ik voor me zie.”
De rechter vroeg aan Dirk M. in de rechtszaal of hij spijt heeft van het afpersen en bedreigen van familie De Mol. Dirk M. liet weten dat hij familie De Mol een brief heeft geschreven met zijn excuses, waarin hij tekst en uitleg geeft over wat hij heeft gedaan.
John de Mol werd sinds oktober 2013 afgeperst en zijn zus Linda de Mol werd bedreigd. Nadat er in het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht was besteed aan de zaak werd Dirk M. op woensdag 3 december 2014 aangehouden door de politie. Op 23 april 2015 kwam de verdachte weer op vrije voeten omdat hij aan een ernstige vorm van dementie zou lijden.