Even Later: Afperser familie De Mol niet terug de cel in
Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:30 september 2014:
John en Linda de Mol worden sinds oktober 2013 afgeperst en bedreigd door een of meerdere personen. In het tv-programma Opsporing Verzocht is dinsdagavond een compositietekening te zien van ''een man die er zeker mee te maken heeft'', aldus de politie dinsdag. Miljardair John de Mol wordt volgens de politie afgeperst en zijn zus Linda wordt bedreigd.
Op 7 oktober werd er opnieuw aandacht besteed in Opsporing Verzocht aan de afpersing van de familie De Mol. De politie Midden-Nederland maakte bekend wat de honderden tips, die sinds afgelopen dinsdag binnen kwamen, tot nu toe hebben opgeleverd. Een week eerder, op 30 september 2014, werd er in het programma een compositietekening vertoond van de verdachte.
De politie maakte vrijdag 5 december 2014 bekend dat zij op woensdag 3 december een man hebben aangehouden die verdacht wordt van poging afpersing en bedreigen van de familie De Mol. De man heeft na zijn aanhouding bekend dat hij de brieven verstuurd heeft en John de Mol onder druk heeft gezet om een geldbedrag af te geven. Hij bedreigde zijn zus Linda en haar kinderen wat aan te doen.
In de rechtbank in Utrecht liet de afperser, Dirk M., op 3 maart weten spijt te hebben van het afpersen van de familie De Mol. Hij zei dat hij het ‘heel verschrikkelijk’ vond wat hij heeft gedaan. Hij zei in de rechtbank: “Het spijt me verschrikkelijk voor de familie De Mol en mijn eigen familie.” De afperser vroeg zich in de rechtbank af hoe hij zijn daden recht kon zetten. “Ik weet niet hoe ik dit goed moet maken. Het is allemaal heel erg. Ik wil dat ik het terug kon draaien, maar dat kan ik niet.”
Op 23 april werd bekend dat de afperser van John en Linda op vrije voeten komt. Uit onderzoek bleek dat Dirk M. aan een ernstige vorm van dementie lijdt. Tijdens de periode dat hij vast zat, is zijn geheugen sterk achteruitgegaan. Volgens een psycholoog en psychiater zou zijn gezondheid verder verslechteren als hij in detentie zou blijven, de raadkamer van de rechtbank heeft daarom besloten om Dirk M. onder voorwaarden naar huis te laten gaan.
De advocaat van Dirk M. zei 29 april in Pauw dat zijn cliënt de familie De Mol afperste om het geld aan een goed doel te geven. “Hij heeft op de wereld een hoop leed gezien en dacht: ik ga er wat aan doen”, liet Paul Emmelot, advocaat van Dirk M. weten. Volgens Emmelot is er sprake van een ingewikkelde stoornis. Dirk M. ging door met afpersen toen de politie naar hem opzoek ging. “Iedereen zou denken: het is tijd om pas op de plaats te maken, maar dat heeft hij niet.”
Peter R. de Vries liet een dag later, op 30 april, in het tv-programma RTL Boulevard weten dat hij het ongeloofwaardig vind, dat Dirk M. de familie De Mol zou hebben afgeperst om het geld te schenken aan het goede doel. “Dit kun je niet helemaal serieus nemen”, zei de misdaadverslaggever. “Hij probeert zichzelf af te schilderen als Robin Hood, maar dat gaat niet lukken.” Hij vervolgt: “Ook al zou het voor een goed doel zijn, dan zou het nooit deze afpersing rechtvaardigen.”
Maandag 18 mei liet het Openbaar Ministerie weten dat ze willen weten of Dirk M. zijn dementie kan simuleren. Het OM wil helderheid van deskundigen krijgen over het verband tussen de geconstateerde dementie en de misdaden waarvan Dirk M. wordt verdacht. Tot nu toe zijn er twee rapporten over de persoonlijkheid van de afperser uitgebracht door een psychiater en een psycholoog en de andere door een gedragsneuroloog die hiervoor hoogleraren heeft geraadpleegd.
Tijdens de rechtszaak op donderdag 18 juni werd bekend dat Dirk M., de afperser van familie De Mol, lijdt aan frontaalkwabdementie waardoor hij zijn gedrag niet kan controleren. Tijdens de rechtszaak zei Dirk M. dat hij geld wilde inzamelen voor Indonesië en Afrika en voor de voedselbanken. ‘Alleen om 5 miljoen vragen’ zou niet werken, zei hij in de rechtszaal. Hij liet ook weten De Mol een brief te hebben geschreven met zijn excuses, waarin hij tekst en uitleg geeft over wat hij heeft gedaan.
Het Openbaar Ministerie eiste tijdens de rechtszaak een voorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden. Ook eiste het OM een celstraf van 141 dagen, dat is gelijk aan het voorarrest van Dirk M. Als de rechter gehoor zou geven aan de eis van het OM zou Dirk M. niet terug de cel in hoeven. Het OM wou daarnaast een contactverbod en een schadevergoeding van 50.000 euro voor Linda.
Twee weken later, op donderdag 2 juli, werd Dirk M. door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 441 dagen, waarvan 300 dagen voorwaardelijk. Dirk M. hoeft niet terug naar de gevangenis omdat hij zijn straf al in voorarrest had uitgezeten. Ook mag hij niet meer in de buurt van de woningen van John en Linda de Mol komen en moet zich houden aan aanwijzingen van de reclassering. Hij hoeft de schadevergoeding van 50.000 euro voor Linda niet te betalen.
Even Later Terugkijk-Tip: Opsporing Verzocht speelde een belangrijke rol in het onderzoek naar de afperser. Bekijk Opsporing Verzocht op TVblik.nl