De Mol vanavond na 13 jaar terug op Vlaamse televisie

De Mol vanavond na 13 jaar terug op Vlaamse televisie

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

De Mol, de Vlaamse variant van het AVROTROS-programma Wie is de Mol?, keert vanavond na 13 jaar terug op de Vlaamse televisie. De Belgische commerciële televisiezender VIER, onderdeel van SBS Belgium, begint vanavond aan het langverwachte vierde seizoen van De Mol.

In het vierde seizoen van De Mol trekt de Belgische presentator Gilles de Coster samen met tien onbekende Vlamingen naar Zuid-Amerika. Drie weken lang reizen de tien onbekende Vlamingen door Argentinië, het land van gaucho’s en tango, en van Messi en Maradona.

Het gezamenlijke doel van de tien kandidaten is om alle opdrachten te doen slagen om zo veel mogelijk geld te verdienen. Daarvoor zijn ze op elkaar aangewezen en al gauw ontstaan er nauwe banden. Toch kunnen ze niemand echt vertrouwen, want in de groep zit een verrader, De Mol.

Terwijl de kandidaten met de opdrachten zoveel mogelijk geld proberen te verdienen voor in de pot, probeert De Mol dit tegen te gaan. De kandidaten moeten De Mol zo snel mogelijk zien te ontmaskeren. De kandidaat die dat lukt, wint aan het einde van de reis de volledige geldprijs.

De Mol is een televisieprogramma van de Vlaamse productiemaatschappij Woestijnvis, ook de producent van de Vlaamse variant van Man Bijt Hond. Op 6 december 1998 was de allereerste uitzending van De Mol te zien op de toenmalige Vlaamse openbare televisieomroep TV1.

Vanwege het succes van De Mol, kreeg het programma nog twee seizoenen in 1999-2000 en 2002-2003. Op 16 maart 2003 was de laatste uitzending te zien op TV1, dat sinds 2005 Eén heet. De commerciële televisiezender VIER maakte in juni 2015 bekend dat zij De Mol nieuw leven inblazen.

De Nederlandse omroep de AVRO begon op 19 november 1999, ongeveer een jaar na de start van De Mol, met Wie is de Mol? Tot en met het vierde seizoen werd het spel door onbekende Nederlanders gespeeld, maar sinds het vijfde seizoen wordt het spel door bekende Nederlanders gespeeld.

In 2008 kreeg Wie is de Mol? ook een versie met kinderen. Wie is de Mol? Junior verdween na één seizoen alweer van televisie, maar kwam in 2014 weer terug. Wie is de Mol? Junior wordt in tegenstelling tot Wie is de Mol?, maar net als in België, door onbekende mensen gespeeld.

AVROTROS zendt momenteel het zestiende seizoen van Wie is de Mol? uit. Voor het zestiende seizoen zijn onder meer Airen Mylène, Annemieke Schollaardt, Klaas van Kruistum, Marjolein Keuning en Rop Verheijen samen met presentator Art Rooijakkers naar de Dominicaanse Republiek afgereisd.

De Mol is vanaf 1 februari om 20:35 uur te zien op de Vlaamse tv-zender VIER.

Bekijk Wie is de Mol (Nederland) op TVblik.nl/wie-is-de-mol