Tarik Z: ‘Ik heb niemand gegijzeld’

Tarik Z: ‘Ik heb niemand gegijzeld’

Geschreven door Daniël Schalk

‘Journaalkaper’ Tarik Z. moest vrijdagochtend voor de rechter verschijnen voor de inhoudelijke zitting nadat hij op donderdag 29 januari het NOS-gebouw was binnengedrongen en werd verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, bedreiging en verboden wapenbezit.

Tarik Z. moest op dinsdag 12 mei al voor de rechter verschijnen voor de zogeheten pro-formazitting waar hij de gelegenheid kreeg wat te zeggen. “Daar heb ik nu geen behoefte aan”, was toen het antwoord van de ‘Journaalkaper’. Vrijdag wou Tarik Z. wel zijn verhaal vertellen.

Glimlachend naar zijn advocaat toe kwam Tarik Z. vrijdagochtend de rechtszaal binnen in een spijkerbroek met een blauw hemd. Anders dan hoe alle televisiekijkers hem kennen, op donderdag 29 januari, toen hij het NOS-gebouw binnendrong, droeg Tarik Z. een zwart pak met een bril.

“Ik deed of ik aan de telefoneren was, omdat ik nog twijfelde of ik het wel ging doen wat ik wilde doen. Toen kwam het oogcontact met de portier”, vertelde Tarik Z. tegenover de rechter. De ‘Journaalkaper’ zei tegen de portiers dat hij een interview had bij de NOS in studio 8.

Vervolgens trok Tarik Z. een briefje uit zijn rugzak en deed alsof daar informatie opstond over het interview dat hij met de NOS zou hebben. “Ik aarzelde of ik dat briefje aan ze moest geven, want ik wist dat ik dan niet meer terug kon”, zei de 20-jarige man in de rechtszaal.

Tarik Z. besloot om het briefje aan de portier te geven en trok zijn alarmpistool toen hij het te lang vond duren. “Ik wilde naar regiekamer. Ik kon daar meekijken wat er een verdieping hoger gebeurde”, zei Tarik Z. In de regiekamer zag hij het personeel het NOS-gebouw verlaten.

Hij twijfelde of hij druk zou uitoefenen toen Herman van der Zandt de crew wegriep. “Ik had een team nodig, een camera- en geluidsman, maar ik besloot anders”, verteld Tarik Z. Hij kreeg in regiekamer te horen dat studio 10 vrij was. De camera in studio 10 was voor Tarik Z. aangezet.

Nadat hij naar studio 10 was gegaan kwam de politie binnen, die hem overmeesterde. Hij had alles goed voorbereid. Het derde scenario was een vals spoor met een andere speech op de computer, het was niet dezelfde speech als hij bij zich had. Alleen het begin en het einde waren hetzelfde.

In de rechtszaal vertelde Tarik Z. dat hij het Nederlandse volk wilde waarschuwen “voor de fundamenten van ons huidige monetaire systeem.” Ook wilde hij het Nederlandse vol tijdens zijn speech in het NOS Journaal vertellen over “de grootschalige manipulatie door de NOS.”

Hij zou harde feiten hebben doordat hij in een hackerscircuit zou zitten, vertelde hij. Tarik Z. koos voor het NOS Journaal omdat hij het Nederlandse volk wilde waarschuwen voor de manipulatie van de NOS op de plek waar zo veel leugens de wereld in worden gebracht.

De rechter vroeg waarom hij zijn verhaal niet via internet kon doen. “Ik was bang voor censuur media. En internet is een open riool, met veel info die niet klopt”, antwoorde hij daarop. Ook koos hij om zijn verhaal in het NOS Journaal van 20:00 uur te doen wegens de impact van een live-uitzending.

De ‘Journaalkaper’ nam een wapen mee om binnen te kunnen komen in het NOS-gebouw. “Ik had het wapen nodig om me toegang te verschaffen tot de werkvloer. Er was een pasje nodig voor de draaideuren”, vertelde Tarik Z. vrijdagochtend tegen de rechter.

Het was niet de bedoeling dat de bewaker de hele tijd bij Tarik Z. zou blijven. “Ik had hem nodig om binnen te komen”, aldus Tarik Z. Maar ook nadat hij binnen was bleef de bewaker bij hem, hij was uiteindelijk degene die hem naar de verkeerde studio leidde waar hij werd overmeesterd.

Tarik Z. besloot toch de bewaker bij hem te houden om de politie op afstand te houden. “Als mensen buiten denken dat sprake is van een gijzeling, dan zouden ze 2 keer nadenken over binnenstormen”, zei hij. “Ik was bang dat de politie zou binnenvallen, en dat was niet gewenst.”

Onderweg naar de studio vroeg de beveiliger of Tarik Z. hem alsjeblieft niet in de rug wou schieten en dat beloofde de gijzelnemer. Bij de regiekamer aangekomen vroeg de bewaker aan de regisseur om een podium. “Deze jongeman wil een podium”, zei hij tegen de regisseur.

De regisseur leidde Tarik Z. vervolgens naar Studio 10 waar hij zijn speech kon gaan houden voor het Nederlandse volk. Hij had echt de indruk dat zijn speech zou worden uitgezonden. Er liepen technici en een geluidsman mee. Tarik Z. wilde dat de beveiliger bleef, om een inval te voorkomen.

Tarik Z. liet zich heel erg makkelijk misleiden door de NOS-medewerkers. Ze brachten hem naar een andere studio dan hij wou en ondertussen zag Tarik Z. mensen het gebouw uit vluchten. “Hoe denkt u dat dit allemaal op de beveiliger is overgekomen”, vroeg de rechter aan Tarik Z.

“Ik denk wel dat het voor hem spannende momenten waren”, antwoorde Tarik Z. daarop. De ‘Journaalkaper’ zegt dat het klopt dat hij mensen heeft bedreigd, maar dat hij iemand heeft gegijzeld klopt volgens hem niet. “Maar psychisch vasthouden?”, vroeg de rechter.

Maar ‘psychisch vasthouden’ vind Tarik Z. geen gijzelen, liet hij weten. Hij liet ook weten bewust te hebben gekozen voor outfit. “Ik ben een liefhebber van mooie kostuums. Ik heb wel bewust voor een 2-delig pak gekozen, want de performance bij zo een boodschap zijn ook heel belangrijk.”

Tarik Z. zou ook hebben gezegd dat hij terminaalziek was zodat iedereen wist dat hij niks te verliezen had. De officier van justitie wou nog even terugkomen op de gijzeling en vroeg of de bewaker weg kon lopen. “Wat mij betreft wel. Ik heb geen woorden geuit dat hij moest blijven”, aldus Tarik Z.

“Had hij denk je ook het gevoel dat hij weg kon?”, vroeg de officier van justitie vervolgens. “Denk misschien van niet. Kan me voorstellen dat je blijft”, antwoorde hij daarop. Hij kocht expres geen echt wapen. “Omdat ik niet het risico wilde lopen dat er slachtoffers zouden vallen.”

NOS beheert volgens Tarik Z. het Mediapark en het glasvezelnetwerk. Ook verhuurt de NOS volgens hem internetverbindingen en beheert cruciale data-knooppunten. Volgens Tarik Z. luistert de NOS al het dataverkeer af. De rechter brak vervolgens dit verhaal af om hem geen podium te bieden.

Het gasalarmpistool, de demper en vijftig losse flodders kocht Tarik Z. in Duitsland, dat zei hij tijdens de rechtszaak vrijdagochtend. Tarik Z. ging eerst met zijn alarmpistool oefen. “Ik moest wel weten hoe het klonk. Ik moest er niet zelf van schrikken”, vertelde Tarik Z.

Het wapen dat Tarik Z. meenam met het binnendringen in het NOS-gebouw moest er echt uitzien. “Het wapen moest er wel echt uitzien, zegt Tarik Z. “Dat zou extra effect hebben. En ook voor mijn eigen veiligheid”, aldus Tarik Z. in de rechtszaak vrijdagochtend.

Twee weken voor zijn actie sloot hij zich af van de buitenwereld om niet op te vallen. Tarik Z. hield er rekening mee dat hij doodgeschoten zou worden. “Het risico was aanwezig”, zei hij op de vraag van de rechter of dat het waard was. Hij schatte in dat hij gewoon zou worden ingerekend.

Hij zegt tegen de rechter dat hij niet nog eens zo een actie zal ondernemen. “Daar ben ik klaar mee”, zegt hij. Maar hij kan niet garanderen dat de informatie die hij heeft niet uitlekt. “De informatie is wel verder verspreid, kan zo gelekt worden. Als ik een seintje geef”, zei Tarik Z.

Tarik Z. wil de informatie die hij naar buiten wilde brengen in het NOS Journaal later nog laten publiceren. “Hij doet het in ieder geval niet via nieuwe strafbare feiten”, reageerde zijn advocaat. Een bewaker laat in een verklaring weten constant bang te zijn geweest voor de dood.

De NOS heeft tijdens de rechtszaak laten weten een schadevergoeding van Tarik Z. te willen hebben voor het inhuren van satellietwagens voor het voortzetten van de uitzending, de extra beveiliging, de nazorg van NOS-medewerken en andere zaken wat de NOS veel heeft gekost door Tarik Z.

Tarik Z. drong op donderdag 29 januari, met een nep wapen, het NOS-gebouw binnen. De toen 19-jarige man eiste zendtijd in het NOS Journaal. Doordat Tarik Z. het NOS-gebouw was binnengedrongen ging het NOS Journaal niet door en stond NPO 1 zelfs ruim een uur op zwart.