Even later: Tarik Z. veroordeeld voor ‘Journaalkaping’

Even later: Tarik Z. veroordeeld voor ‘Journaalkaping’

Geschreven door Daniël Schalk

Donderdag 29 januari 2015

Een gewapende man is vanavond het NOS-gebouw binnengedrongen. De man eiste een aantal minuten zendtijd van het NOS Journaal om 20:00 uur. Het NOS-gebouw is ontruimd. De politie doorzoekt momenteel het gebouw van de NOS en ook andere gebouwen in het Mediapark in Hilversum. Volgens een ooggetuige had de man een pistool bij zich waarmee hij een beveiliger bedreigde.

Tarik Z. drong iets voor 20:00 uur het NOS-gebouw binnen waardoor het NOS Journaal van 20:00 uur niet door kon gaan. NPO 1 stond lange tijd op zwart doordat het NOS-gebouw was ontruimd nadat Tarik Z. was binnengedrongen. Rond 21:00 uur kwam de NOS met een extra uitzending vanuit de studio in Den Haag op NPO 1 waarin veel duidelijk werd over de gijzeling. Daarin werd verteld dat een beveiliger de man naar een lege studio had geleid, waarna hij werd overmeesterd.

Tarik Z.  had tijdens de overval van het NOS-gebouw een brief bij zich. In de brief stond dat er acht zware explosieven waren geplaatst in het land, die radioactief materiaal bevatten. Ook stond er in de brief dat hij niet in zijn eentje handelde en dat er nog vijf plus 98 hackers zijn die klaar waren voor een cyberaanval. In de brief stond ook dat er in de gaten werd gehouden of de live-uitzending van het NOS Journaal niet verstoord zou worden, anders zouden ze overgaan tot actie.

Het NOS-gebouw in Hilversum werd rond 22:15 uur weer vrijgegeven nadat de politie sinds 20:00 uur het gebouw had doorzocht. Ook andere gebouwen in Hilversum werden ontruimd omdat er in de brief van Tarik Z. stond dat er op andere plaatsen in Nederland zware explosieven waren geplaats, ook de andere gebouwen in het Mediapark werden door de politie doorzocht. De zoekactie in het NOS-gebouw duurde ruim twee uur waarna uiteindelijk niks verdachts werd gevonden.

Later op de avond werd op een persconferentie van het Openbaar Ministerie over de gijzeling in het NOS-gebouw bekend gemaakt dat de man die de redactie van de NOS binnendrong een 19-jarige man uit Pijnacker was. Het OM liet weten dat de man, Tarik Z., is geboren in Zoetermeer. Meer wou het OM op dat momenten niet over hem kwijt. De man werd meteen na zijn aanhouding door de politie in de avond van 29 januari verhoord op een politiebureau in Hilversum.

Hij werd op dat moment verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, bedreiging en verboden wapenbezit. Zijn motief was op dat moment nog steeds onduidelijk. Iets na 12 uur ’s nachts melde de politie dat uit onderzoek was gebleken dat het wapen van de 19-jarige man nep was. Een woordvoerder van de politie liet weten dat het wapen niet van echt te onderscheiden was.

Niet alleen in Nederland was Tarik Z. groot nieuws. De BBC en Skynews brachten beide een uitgebreid verslag over de man die het NOS-gebouw binnendrong. Ook de Duitse bladen Süddeutsche Zeitung en Bild besteedde aandacht aan de gijzeling, hetzelfde gelde voor de Zwitse krant 20 Minuten en het Franse tv-journaal. Daarnaast pakte ook de Zweedse kranten het nieuws op en ook de Noorse krant Aftenposten bracht het nieuws over Tarik Z. In Amerika ontvingen ook de New York Times en CNN het nieuws, net als de Australische ABC.

Vrijdag 30 januari, de dag nadat de man het NOS-gebouw binnenviel, werd meteen bekend dat het voorarrest van Tarik Z. door de rechter met 14 dagen werd verlengd. Strafrechtdeskundige Peter Tak vertelde diezelfde dag tegen RTL Nieuws dat de zwaarste straf die hij kan krijgen levenslang is. Als het blijkt dat hij bij de mensen van de NOS heeft gegijzeld met een terroristisch oogmerk dan kan hij een maximale straf van 30 jaar of levenslang krijgen.

Op 12 februari werd bekend dat het voorarrest van Tarik Z. met 90 dagen is verlengt. De rechter besloot donderdag 12 februari het voorarrest van de 19-jarige man de verlengen. Op 18 maart werd bekend dat Tarik Z. op 12 mei voor het eerst voor de rechter moet verschijnen. Op 12 mei was de pro-formazitting, de zaak werd toen nog niet inhoudelijk behandeld. Het OM maakte bekend dat de eerste inhoudelijke zittingsdag 19 juni plaats zou vinden.

Tijdens de zogeheten pro-formazitting op 12 mei kreeg Tarik Z. de gelegenheid om wat te zeggen over zijn actie eind januari. “Daar heb ik nu geen behoefte aan”, was het antwoord van de inmiddels 20-jarige ‘Journaalkaper’. Tijdens de pro-formazitting werd gemeld dat het gedragsonderzoek naar Tarik Z. op 8 juni klaar zou zijn. Ook werd bekend dat hij in ieder geval vast zou blijven zitten tot 19 juni, zijn advocaat Ton Visser vroeg ook niet om schorsing van de hechtenis van zijn cliënt.

Vrijdag 19 juni verscheen Tarik Z. voor de rechter voor de inhoudelijke zitting. De ‘Journaalkaper’ zei tijdens de zitting dat het klopt dat hij mensen heeft bedreigd, maar dat hij iemand heeft gegijzeld klopt volgens hem niet. De rechter vroeg aan Tarik Z. of het ook geen ‘psychisch vasthouden’ was, maar dat vond hij geen gijzelen, zei hij tijdens de rechtszaak tegen de rechter.

Tijdens de zitting werd ook het rapport van de deskundigen gepresenteerd. Uit het onderzoek van de deskundigen blijkt dat Tarik Z. bovengemiddeld intelligent is. Hij vindt het daardoor moeilijk om met minder slimme mensen een band op te bouwen. Ook verveelt hij zich snel door zijn hoge IQ en het hackerscollectief geeft daardoor veel afleiding en is voor hem een uitdaging. Bij het hackerscollectief vond hij, zei hij tijdens de zitting, feiten dat de NOS grootschalig manipuleert.

Het Openbaar Ministerie eiste tijdens de zitting een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. Daarnaast eiste het OM ook dat Tarik Z. niet meer in de buurt van de NOS mag komen en moet hij verplicht worden tot contact met de reclassering. Ook eiste de aanklager een schadevergoeding van 23.000 euro voor de NOS. De rechter vond de eis van het OM te hoog en heeft Tarik Z. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 15 maanden voorwaardelijk.

Even Later Terugkijk-Tip: Op 12 mei vertelde Jeroen Pauw in zijn talkshow Pauw dat Tarik Z. vóór zijn actie een brief naar Pauw stuurde. Bekijk deze uitzending op TVblik.nl.