BNN-docu over wondere wereld van YouTube Vloggers

BNN-docu over wondere wereld van YouTube Vloggers

Geschreven door Pieter Jongsma

YouTube-vloggers veroveren al jaren de wereld. Ze zijn megapopulair en hebben een fanbase van vele honderdduizenden volgers. En je kan ze –in tegenstelling tot de grote sterren- met wat mazzel nog aanraken ook.

Maar die roem van een écht goede YouTuber en massa’s volgers heb je niet zomaar. En hoe is het vol te houden om je hele privéleven op internet te smijten? De documentaire ShineWereld duikt in de wondere wereld van YouTube-sterren David Harms, Bardo Ellens, de Cinemates, Vera Lucker, Jard Struik en Jermaine Tonkes. ShineWereld is op donderdag 25 juni om 21.05 uur te zien bij BNN op NPO 3.

In de documentaire worden de hoofdpersonen gedurende twee jaar gevolgd. Zo is te zien hoe de YouTubers begonnen en hoe hun leven inmiddels wordt beheerst door YouTube en vloggen. Veel van hen zeggen zelfs hun baan en schoolcarrière op om zich volledig op het vloggen te kunnen richten. We zien ook de beginnende vlogger Jard, hij probeert een fanbase op te bouwen maar loopt al snel in het mes van de beginnersfouten.

Vier jaar geleden zag regisseur Jacco Groen de populariteit van YouTube in Amerika. Hij was ervan overtuigd dat dit zou overwaaien naar Nederland. Het resultaat is ShineWereld; geproduceerd door Springfilm in coproductie met BNN. De documentaire kwam tot stand met steun van het CoBO.

“It’s a way of life. We staan ermee op en gaan ermee naar bed.”

- David Harms, Dusdavid en DusdavidGames, 670.285 volgers

“Mijn vader noemde YouTube de grootste ziekte die ik kon krijgen. Ik slaap zelfs met YouTube.”

- Bardo Ellens, Banjomovies, 287.322 volgers