Wie volgt de ''kijkcijferkoning'' van SBS6 op?

Wie volgt de ''kijkcijferkoning'' van SBS6 op?

Geschreven door Sebastiaan Boers

Iedere zaterdagavond lachen om de home video's van Hans Kraay jr. Week in week uit presenteerde Hans de kijker op veel hilarische home video's. Een tijd lang was Lachen om home video's het best bekeken programma van de zaterdagavond van SBS6. Daarom kreeg hij van Showbizznetwork als snel de titel: kijkcijferkoning.

Deze titel is niet zomaar ontstaan. Langzaam maar zeker wisten de kijkers het programma van Hans steeds beter te vinden. De ''concurrentie'' van de commerciële zender zelf was bijna niet aanwezig. Zelfs het nieuwsprogramma Hart van Nederland deed het op een aantal zaterdagen behoorlijk slecht.

In januari kwamen de kijkcijfers voor Lachen om home video's vrijwel niet onder de 600.000 kijkers uit. Een uitschieter was er op 30 januari. Toen keken er in totaal maar liefst 682.000 mensen naar het programma met de blooper video's. 

In de maand daarop bleef de sterke trend zich verder ontwikkelen. Hans wilde meer en kreeg ook meer. In januari keken er gemiddeld zo'n 600.000 kijkers. In februari keken er bijna wekelijks meer dan 700.000 kijkers. Op 28 februari keken er maar liefst 724.000 kijkers om 19.00 uur naar SBS6.

In maart had Hans een top maand voor SBS6. Op 14 maart keken er bijna een record (dit jaar) naar Lachen om home video's. Maar liefst 898.000 mensen schakelden in om de zaterdagavond te beginnen met een lach. Dat is het doel van SBS6 geweest, mensen laten lachen op de vroege zaterdagavond.

Maar er kwam in april een tegenslag. Ineens was daar het nieuwe programma Lekker Nederlands. In dit programma zongen Nick & Simon tegen JURK! (Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven). Daar keken meer mensen naar dan naar de home video's van Hans. De kijkcijfers voor Hans liepen ineens terug van gemiddeld 700.000 kijkers terug naar 400.000 kijkers.

Op 25 april was er een voorzichtig herstel te zien. Op die zaterdagavond keken er 515.000 mensen naar Hans. In de maand mei was Hans langzaam maar zeker geen kijkcijferkoning meer voor SBS6. Vooral 16 mei was een dieptepunt. Op die zaterdagavond keken er slechts 360.000 mensen naar de home video's van Hans.

Maar op 23 mei, de zaterdagavond van de finale van het Eurovisie Songfestival, stegen de kijkcijfers weer. Deze muzikale zaterdagavond keken er 576.000 mensen naar home video's van Hans. De weken daarna is dit kijkers aantal niet meer gehaald.

De maand juni leverde Hans niet heel veel kijkers op. De eerste zaterdagavond van juni wist Hans 399.000 mensen te laten lachen. Een week later keken er wel meer mensen, 443.000. Vorige week kwamen de kijkcijfers niet boven de 439.000 kijkers uit. Langzaam maar zeker raakt Hans inderdaad de titel van kijkcijferkoning van SBS6 kwijt.

Deze week kwam ook het nieuws naar buiten dat Hans zijn plek bij SBS6 kwijt is. Nooit meer Hans, nooit meer Lachen om home video's, nooit meer kijkcijferkoning? In het eerste half jaar heeft Hans zich meer dan bewezen voor zijn werkgever. SBS6 geeft aan dat er geen werk meer is voor Hans en dat hij daarom de zender zal verlaten.

Hoe het straks verder gaat op de zaterdagavond is nog onbekend. Een goede opvolger voor de kijkcijferkoning is er nog niet echt. De kans is aanwezig dat een voice-over het programma overneemt. Ook bestaat de kans dat de home video's plaats maken voor iets totaal nieuws.

De collega's van Hans zijn dan ook bijzonder verrast en vinden het jammer. Bridget Maasland, presentatrice van Shownieuws, vindt Hans echt SBS. Dat is en zal Hans ook altijd blijven. Nu het er op lijkt alsof Hans geen werk meer heeft, zullen de andere zenders misschien wel staan te springen om de (oud) SBS6-presentator.

Wie weet krijgt Hans een vaste rol in het nieuwe RTL 7 programma Voetbal Inside. In het voetbalprogramma is hij geen onbekende. Nu hij geen werk meer bij SBS6 heeft zou hij daar nu vaker te zien kunnen zijn. Vooralsnog heeft Hans nog niet gereageerd op dit nieuws.

De kijker zal Hans zeker gaan missen op de zaterdagavond. Het leek er op alsof Hans een begrip was geworden. De titel van kijkcijferkoning klonk misschien onaardig, maar het is zeker gemeend. Deze titel heeft Hans op geheel eigen wijze verdiend.

Al SBS6 zelf eens terug kijkt naar het ''succes'' wat zij dankzij Hans behaald hebben, kunnen ze misschien hun keuze heroverwegen. Het lijkt erop alsof dit niet gaat gebeuren. Zaterdagavond was Hans nog gewoon te zien in zijn nieuwe studio alsof er niets aan de han(s)d was.

In totaal keken er 410.000 mensen naar de (misschien wel) laatste aflevering van Lachen om home video's. Een zaterdagavond zonder Hans, het is een beeld wat misschien werkelijkheid gaat worden. Wanneer het programma van de buis verdwijnt is nog onbekend.

Voordat Hans start met zijn home video's, is er rond 18.00 uur De 20... te zien. Dit programma lijkt erg veel op Lachen om home video's, maar is net even anders. Het grootste verschil zit in de presentatie hiervan. De 20... heeft namelijk een voice-over.

Deze trend is duidelijk zichtbaar bij de commerciële zender. Een ander programma met ook home video's, Wie heeft de leukste?! werd ook ''gepresenteerd'' door een voice-over. Of dit ook gaat gebeuren met Lachen om home video's is nog onbekend. Feit is wel dat Hans zeker gemist zal gaan worden, als hij bij SBS6 vertrekt.

Lachen om home video's was/is iedere zaterdagavond om 19.00 uur te zien bij SBS6.

De kijkcijfers uit dit bericht zijn eerder gepubliceerd in berichten over de kijkcijfers. Deze kijkcijfers werden iedere keer verzorgd door Stichting Kijkonderzoek. 

Bekijk Lachen om home video's terug via TV Blik.