Analyse: Wie volgt Frank de Boer op als bondscoach van Oranje?
Bron: showbizznetwork.nl

Analyse: Wie volgt Frank de Boer op als bondscoach van Oranje?

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Na slechts 15 wedstrijden en een dramatisch verlopen EK hebben Frank de Boer en de KNVB besloten om afscheid van elkaar te nemen. Nederland zal dus op zoek moeten naar een nieuwe bondscoach en er is haast bij geboden, want op 1 september wacht er al een belangrijke kwalificatiewedstrijd voor het WK. Wij geven in dit artikel vijf mogelijke opvolgers van Frank de Boer. 

Louis van Gaal

Louis van Gaal heeft zijn strepen in het voetbal meer dan verdiend. Hij wist met Ajax in zes seizoenen drie keer landskampioen te worden en zowel de UEFA Cup als de Champions League te winnen, wat hem een mooie transfer naar FC Barcelona opleverde. Ook bij de Catalaanse ploeg wist Van Gaal de nodige prijzen binnen te slepen. Voor de KNVB is Van Gaal geen onbekende, want hij is al twee keer bondscoach geweest van het Nederlands elftal. Zijn eerste ambtsperiode verliep desastreus door het mislopen van het WK in 2002, maar tijdens zijn tweede termijn als bondscoach bezorgde hij Nederland de derde plek op het WK van 2014 in Brazilië.

Daarna verdiende hij een mooie transfer naar Manchester United. De naam van Van Gaal ging al rond toen Ronald Koeman naar FC Barcelona vertrok, maar de spelersgroep hield toen tegen dat de KNVB in gesprek ging met de trainer van onder andere Ajax, FC Barcelona en Manchester United. De spelersgroep zou Van Gaal te streng vinden en om die reden niet met hem samen willen werken. Volgens De Volkskrant zou Van Gaal niet onwelwillend tegenover een terugkeer als bondscoach staan en ligt de weg dus open voor het laatste kunstje van de oud-Ajax trainer richting het WK in Qatar. 

Henk Ten Cate 

Een andere naam die al genoemd werd voor het tijdperk De Boer is die van Henk Ten Cate. Ten Cate is net als Van Gaal een echte rot in het vak. Hij is al sinds het seizoen 1987/1988 actief in het trainersvak. Hij is onder andere bij Ajax, Go Ahead Eagles, Sparta Rotterdam en NAC Breda hoofdtrainer geweest en heeft als assistent bij FC Barcelona en Chelsea gewerkt. De laatste jaren is Ten Cate vooral actief in de Verenigde Arabische Emiraten.

In 2017 mocht Ten Cate zichzelf al bijna bondscoach noemen. Toenmalig technisch directeur Hans van Breukelen had hem namelijk de functie al toegezegd, maar de KNVB koos op het laatste moment toch voor Dick Advocaat. Henk Ten Cate zou er zeker voor open staan om bondscoach te worden van het Nederlands elftal. Op dit moment is Ten Cate echter werkzaam in de VAE als trainer van AL Wahda. Dit kan een obstakel opleveren, omdat de KNVB doorgaans geen transfersom wil betalen voor een coach. 

Phillip Cocu

Als de KNVB een coach zoekt voor de lange termijn is Cocu een optie. De oud-speler van onder andere PSV, AZ en FC Barcelona is relatief een beginnende trainer, die al de nodige strubbelingen heeft meegemaakt in zijn prille trainerscarrière. Cocu begon in het seizoen 2013/2014 bij PSV als hoofdtrainer en had het in zijn eerste seizoen moeilijk. Daarna had Cocu met zijn ploeg de stijgende lijn te pakken en wist in vier daaropvolgende seizoenen drie keer kampioen te worden met PSV. Hierna vertrok Cocu naar de Turkse topclub Fenerbahce.

Na vijftien duels werd Cocu echter ontslagen. Zijn laatste klus als trainer was bij Derby County in Engeland. Hier werd de 51-jarige trainer in november 2020 ontslagen door tegenvallende prestaties. Het risico om Cocu aan te stellen als bondscoach is dat hij net als Frank de Boer nog geen geweldige staat van dienst heeft in de trainers wereld. 

Giovanni van Bronckhorst 

Van Bronckhorst kende vele successen als speler bij onder andere FC Barcelona, Arsenal en Feyenoord. Bij die laatste club werd Van Bronckhorst in het seizoen 2015/2016 hoofdtrainer en wist meteen met Feyenoord de beker te pakken. Het seizoen daarna verliep nog beter en Feyenoord wist voor het eerst in 18 jaar kampioen van Nederland te worden. Na het seizoen 2018/2019 besloot Van Bronckhorst te stoppen bij Feyenoord.

Na zijn periode bij Feyenoord is Van Bronckhorst ook een tijdje trainer geweest bij Guangzhou R&F in China. In december 2020 besloot de oud-Feyenoorder terug te keren naar Nederland. Met van Bronckhorst zou Nederland weleens de juiste trainer kunnen vinden voor de lange termijn. Hij is een relatief onervaren trainer, maar is nog nergens ontslagen en koos altijd zelf voor een vertrek. 

Antonio Conte 

De KNVB kan er ook voor kiezen om een buitenlander aan te stellen als bondscoach. In het hedendaagse voetbal is dat niet ongebruikelijk en we zien bij onze zuiderburen dat dit zeer succesvol kan zijn. Antonio Conte is in dat geval een goede optie. Conte staat erom bekend dat hij zijn ploegen als ware machines laat voetballen. De Italiaan is afgelopen seizoen weliswaar kampioen van Italië geworden met Inter Milaan, maar is toch opgestapt na onenigheid met het bestuur.

De Italiaan is beschikbaar, maar of hij financieel haalbaar is valt te bezien. Clubs als Chelsea, Juventus en het Italiaanse elftal betalen aanzienbaar meer dan de KNVB, dus zal hij flink moeten inleveren als hij bondscoach van Nederland wil worden. Conte zou met zijn manier van voetbal een ware revolutie ontketenen binnen de KNVB. 

Wie vind jij een geschikte bondscoach? Laat het ons weten via Facebook!