Jan Kooijman niet gediskwalificeerd voor Zilveren Televizier-Ster

Jan Kooijman niet gediskwalificeerd voor Zilveren Televizier-Ster

Geschreven door Daniël Schalk

Jan Kooijman wordt niet gediskwalificeerd voor de Zilveren Televizier-Ster Man, de prijs voor de beste presentator. De presentator beloofde afgelopen vrijdag op Twitter dat iedereen die op hem zou stemmen een figurantenrol in een aflevering van de RTL5-serie Bluf zou krijgen.

Maar mensen belonen voor het uitbrengen van een stem is tegen de regels van de Gouden Televizier-Ring verkiezingen en dus dreigde Jan gediskwalificeerd te worden. Jeroen de Goeij, adjunct hoofdredacteur van Televizier, en de notaris hebben besloten hem niet te diskwalificeren.

“Het klopt dat Jan Kooijman vorige week een tweetje heeft geplaatst dat volgens de reglementen van de verkiezingen niet toegestaan is. Het ging om een ludieke actie, waarbij hij een figurantenrol aanbod in ruil voor een stem. Op zich slim bedacht, maar je mag echt niemand belonen voor het uitbrengen van een specifieke stem”, aldus De Goeij.

Televizier vond de maatregel te zwaar. “Of de beloningen nu groot of klein zijn, of ze nu ludiek zijn of niet. Dat is een nieuwe regel in de verkiezingen van 2015. Hierop zou diskwalificatie kunnen volgen, maar dat is in het geval van Jan Kooijman een al te zware maatregel”, vervolgt de adjunct hoofdredacteur.

Kooijman wordt niet gediskwalificeerd  omdat hij niks van de regel wist. “Op de eerste plaats was hij zich niet bewust van de nieuwe regel. Jan twitterde zijn actie uit enthousiasme. En toen hij begreep dat hoe de verkiezingsregels van dit jaar in elkaar zitten, heeft Jan de tweet snel offline gehaald.”

Het verwijderen van de actie heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat hij in de race voor de prijs blijft. “Vanwege de korte duur van de actie en het feit dat hij niet op de hoogte was van de nieuwe regels hebben wij in overleg met de notaris besloten Jan Kooijman hiervoor niet te diskwalificeren.”

Toch zit er een maatregel aan de actie vast. “Bij het vaststellen van de einduitslag zal de notaris de onterecht uitgebrachte stemmen schrappen uit het eindresultaat. Ze zijn nu eenmaal onreglementair. Vanwege de korte duur van de actie ziet het ernaar uit dat het effect van Jan's tweet beperkt is gebleven en datzelfde geldt voor de te schrappen stemmen”, aldus De Goeij.

Ondanks de onhandige zet van de presentator maakt hij nog steeds kans op de Zilveren Televizier-Ster Man. “Bij deze kan ik alle fans van Jan Kooijman geruststellen: hij is nog in de race om de Zilveren Televizier-Ster van 2015”, zegt De Goeij. Vorige week werd bij de bekendmaking van de tussenstand duidelijk dat Jan nog niet in de top 8 in de categorie Zilveren Televizier-Ster Man staat.