Zes maanden cel geëist tegen Emile Ratelband

Zes maanden cel geëist tegen Emile Ratelband

Geschreven door Pieter Jongsma

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag twaalf maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist tegen Emile Ratelband. De advocaat van de positiviteitsgoeroe noemt die eis 'belachelijk'. Het OM acht het medeplegen van brandstichting bewezen.

"Het lag in de lijn der verwachting, maar ik ben het er totaal niet mee eens", vertelt raadsman Arnout Schadd aan Novum Nieuws. "Het OM heeft gezegd dat het bewijs is geleverd in de zaak, maar dat bewijs heb ik niet gezien."

Schadd heeft ook Ratelband, die wegens werkzaamheden in China zit, al gesproken. "Hij vindt het een schande en begrijpt niet dat het OM op deze manier aan het handelen is."

De 63-jarige Ratelband werd een jaar geleden in de boeien geslagen omdat hij betrokken zou zijn geweest bij een poging tot brandstichting, in een door hem gekochte woning in Huissen. Hij zou een conflict hebben met de man die het huis verhuurde.

De positiviteitsgoeroe werd zijn bed gelicht en bracht drie nachten door in de cel. Hij sprak schande van de verdenking, die hij ten stelligste ontkent. De zaak tegen Ratelband is onderdeel van een veel groter dossier met de naam Yellowstone.