YouTubers beginnen eigen televisiezender

YouTubers beginnen eigen televisiezender

Geschreven door Daniël Schalk

YouTubers Veras Fawaz (Fijne Vrienden), Joost Klein (Eenhoornjoost), Defano Holwijn, Thomas Smagge (Theaumes), Ronald en Timo (HetGamePortaal), Job van Grafhorst (DoeMaarGamen) en Darcy Lazar (De Theemutsen) beginnen hun eigen televisiezender, genaamd #First.

De televisiezender #First gaat vanaf 7 december vijf dagen per week een uur live uitzenden vanuit studio DeSmet in Amsterdam. De nieuwe televisiezender van bekende YouTubers is exclusief te zien op kanaal 13 van Ziggo, dat heeft producent NewBeTV maandagochtend bekendgemaakt.

De twee belangrijkste programma’s zijn 'FIRST Gaming' en het comedy- en entertainmentprogramma 'AAA!!!'. De uitzendingen worden elke dag van 15:30 uur tot 16:30 uur live uitgezonden. Als de nieuwe televisiezender een succes blijkt te zijn wil #First het uur per dag gaan uitbouwen.

De YouTubers doen naast het presenteren van de programma’s ook de redactie, productie en regie. “Waarbij RTL, SBS en NPO juist meer online en on-demand hun kijkers proberen te bereiken, laat #First een exact tegengestelde beweging zien”, aldus een woordvoerder van producent NewBeTV.

Volgens de woordvoerder komt de tv-zender voort uit een trend. “Van online naar lineaire televisie, nergens later terug te zien. De YouTube-makers spelen hierbij in op de trend dat hun kijkers online elke dag op vaste tijdstippen met z'n allen klaarzitten voor de nieuwste upload van hun video’s.”

De reclames op #First gaan er ook anders uitzien dan dat de kijker is gewend bij andere televisiezenders. Op de zender worden geen reclames vertoond die ook ergens anders te zien zijn. Commercials moeten speciaal voor #First gemaakt worden, geheel in de stijl van de televisiezender.

Bekijk hieronder de trailer van de nieuwe televisiezender #First: