BBC getroffen door DDoS-aanval

BBC getroffen door DDoS-aanval

Geschreven door Daniël Schalk

De Britse omroep BBC is donderdagochtend getroffen door een DDoS-aanval. Alle websites van de publieke omroep van het Verenigd Koninkrijk waren uit de lucht en kijkers konden geen gebruik maken van BBC iPlayer, het online platform van de British Broadcasting Corporation (BBC).

Bij een DDoS-aanval raken de servers overbelast en worden onbruikbaar. Eerder op de dag liet de Britse omroep nog weten dat het om een technisch probleem ging. De websites van de BBC gingen om 08:00 uur Nederlandse tijd uit de lucht. Om 11:30 uur werkte alle websites weer.

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) was afgelopen oktober ook slachtoffer van een DDoS-aanval. Door de DDoS-aanval waren de website en App van de NOS ongeveer anderhalf uur zeer slecht bereikbaar. Niet alleen de NOS bleek slachtoffer, ook websites van de NPO hadden problemen.

Eerder in het jaar werden in Nederland ook De Volkskrant en internetprovider Ziggo slachtoffers van DDoS-aanvallen. Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie zei eind september dat storingen door DDoS-aanvallen nooit helemaal te voorkomen zijn. Hij zei dat het ‘geen nieuw fenomeen’ is.