Eva Jinek: ‘Fantastisch om terug te zijn op oude stek’

Eva Jinek: ‘Fantastisch om terug te zijn op oude stek’

Geschreven door Daniël Schalk

Presentatrice Eva Jinek vond het fantastisch om dinsdag even terug te zijn bij de NOS. Jinek presenteerde tussen 2008 en 2011 het NOS Journaal en was dinsdagmiddag, 5 januari, voor één keer terug bij de nieuwsomroep ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van het NOS Journaal.

“Dit voelde heel vertrouwd, maar toch was het ook wel weer spannend”, zei Jinek tegen de NOS nadat ze het Journaal van 12:00 uur had gepresenteerd. “Tegenwoordig doe ik iets heel anders, maar ook hier mag ik geen fouten maken”, vervolgt de presentatrice, die momenteel talkshowhost is.

Jinek vertrok in 2011 bij de NOS en ging vervolgens aan de slag voor omroep WNL, sinds 2013 presenteert ze een talkshow bij omroep KRO-NCRV. “Het is fantastisch om terug te zijn op mijn oude stek met alle oud-collega's. Iedereen is nog steeds even lief voor me”, aldus de presentatrice.

Het was voor Eva wel weer even wennen om het NOS Journaal te presenteren, maar het ging haar goed af. “Ik heb me volgens mij niet versproken!” Jinek zou voor de NOS in 2010 ook Nieuwsuur gaan presenteren, maar ze zag hiervan af vanwege haar toenmalige relatie met Bram Moszkowicz.

Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van het NOS Journaal worden de uitzendingen overdag gepresenteerd door oud-nieuwslezers. Maartje van Weegen was de eerste en presenteerde het NOS Journaal van 09:00 uur. Van Weegen presenteerde tussen 1984 en 1989 het NOS Journaal.

“Het ging goed, maar ik voelde toch wel spanning”, zei Maartje na haar uitzending tegen de NOS. Om 10:00 uur presenteerde Noortje van Oostveen, die het Journaal tussen 1982 en 1988 presenteerde, het Journaal. “De techniek is heel anders, maar het presenteren van het nieuws is hetzelfde”, zei zij.

Eef Brouwers, die het Journaal tussen 1973 en 1977 presenteerde, presenteerde een uur later, om 11:00 uur, het NOS Journaal. Het was voor Brouwers bijna veertig jaar geleden dat hij voor het laatst een uitzending presenteerde. “Ik zat dan ook vol spanning”, zegt hij achteraf tegen de NOS.

Tot 17:00 uur worden de uitzendingen van het NOS Journaal gepresenteerd door oud-nieuwslezers van de NOS. Zo zullen onder andere Joop van Zijl en Pia Dijkstra een uitzending van het NOS Journaal voor hun rekening nemen. Dinsdagavond viert de NOS het jubileum met twee speciale programma’s.

Lees ook: 'NOS viert 60-jarig jubileum NOS Journaal'

De Achterkant van het NOS Journaal is vanavond om 19:30 uur te zien op NPO 2.

VILLA NOStalgia is vanavond, dinsdag 5 januari, om 21:15 uur te zien op NPO 2.

Bekijk het NOS Journaal op TVblik.nl/journaal