'Viacom wou belasting ontduiken via Nederland'

'Viacom wou belasting ontduiken via Nederland'

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Volgens een ex-werkneemster van het mediabedrijf Viacom, het moederbedrijf van onder andere Comedy Central, MTV en Nickelodeon, had het tv-bedrijf plannen om Amerikaanse belastingen op de licentierechten voor de karakters van Teenage Mutant Ninja Turtles te ontwijken.

Volgens Nataki Williams, ex-werkneemster van Viacom, wilde Viacom de rechten van de Teenage Mutant Ninja Turtles onderbrengen bij een Nederlandse vennootschap, om op die manier de Amerikaanse belastingen te ontlopen, dat meldt de Britse nieuwsdienst Reuters.

Williams zegt dat het bedrijf ook van plan was om de Nederlandse vennootschap de rechten van andere licentierechten voor karakters uit kinderprogramma’s, zoals Spongebob Squarepants, te laten kopen om op die manier miljoenen dollars aan Amerikaanse belastingen te besparen.

Volgens haar advocaat is zij ‘vijandig’ benaderd toen zij aan de bel trok over het belastingplan. “Dat suggereert dat de werkelijke reden voor haar ontslag wraak is voor het ageren tegen iets dat schadelijk is voor belastingbetalers en het bedrijf”, zegt de advocaat tegen de Britse nieuwsdienst.

Williams wil haar baan bij het tv-bedrijf terug en eist het gemiste salaris op, of een extra vergoeding als ze haar baan niet terugkrijgt. Teenage Mutant Ninja Turtles en Spongebob Squarepants zijn karakters uit kinderseries die worden uitgezonden op Nickelodeon, onderdeel van Viacom.