Kees Tol eenmalig terug met De Uitdaging

Kees Tol eenmalig terug met De Uitdaging

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

In de jaren ‘90 hield het legendarische programma De Uitdaging Nederland aan de buis gekluisterd.

Presentatrice Angela Groothuizen schoot mensen te hulp bij schijnbaar onmogelijke projecten en zette alles op alles om het beoogde resultaat te behalen, terwijl de klok genadeloos doortikte…Twintig jaar later keert het programma éénmalig terug voor het goede doel.

Op woensdagavond 23 maart gaan presentator Kees Tol en onderzoeksjournalist Kees van der Spek bij SBS6 de uitdaging aan voor het Liliane Fonds. In De Uitdaging: Kees en Kees In Actie vragen beide mannen geheel op hun eigen wijze, aandacht voor de hachelijke situatie van albino’s in Tanzania. Vooral kinderen zijn kwetsbaar en lopen groot gevaar.

In Nederland is 1 op de 17.000 mensen albino, in Tanzania 1 op de 1400. Albinisme wordt veroorzaakt door een genetische afwijking, maar veel Tanzanianen zien het als een vloek. Tegelijkertijd wil een hardnekkig bijgeloof dat het dragen van een amulet met bloed, weefsel of stukjes bot van een albino geluk en voorspoed brengt. Met als gevolg dat albino's, ook kinderen, worden opgejaagd, ontvoerd, verminkt of vermoord. De huidige Tanzaniaanse regering doet er alles aan om deze praktijken tegen te gaan. Toch zijn ze nog steeds wijdverbreid. Kinderen met albinisme zijn hun leven niet zeker. Een veilig onderkomen waar ze beschermd kunnen spelen en leren, is voor hen van cruciaal belang.

Kees Tol gaat helpen met de bouw en inrichting van een opvangcentrum. Kees van der Spek reist af naar Tanzania om undercover te onderzoeken hoe het zit met de mythes rondom albinisme en met de wrede, illegale praktijken die daaruit voortvloeien. Zullen ze er allebei in slagen hun uitdaging tot een goed einde te brengen?

De Uitdaging: Kees en Kees In Actie
23 maart om 20.30 uur te zien bij SBS6