Avro brengt eerbetoon aan Herman Emmink

Avro brengt eerbetoon aan Herman Emmink

Geschreven door Pieter Jongsma

De AVRO brengt vanavond (maandag 25 maart) een eerbetoon aan Herman Emmink. De oud-presentator en zanger overleed vandaag op 86-jarige leeftijd. Emmink werd vooral bekend door zijn hit ‘Tulpen uit Amsterdam’ en als presentator van ‘Wie van de Drie’, maar hij deed veel meer. De speciale uitzending is dan ook een bloemlezing uit zijn veelzijdige optreden in de media. ‘In Memoriam: Herman Emmink’ is vanaf 21.30 uur te zien op het themakanaal Best24 en rond middernacht op Nederland 1, direct na het late journaal.

 

Herman Emmink startte zijn carrière in 1954 als omroeper bij de VARA en Radio Luxemburg. Een jaar later stapte hij over naar de AVRO, waar hij ook debuteerde als zanger van Nederlandstalige nummers. Emmink kreeg zodoende al snel de bijnaam ‘De Zingende Omroeper’, zeker nadat hij uitkwam met het onsterfelijke nummer Tulpen uit Amsterdam. In 1961 deed hij zelfs mee aan het Nationale Songfestival, al werd die editie uiteindelijk gewonnen door Rudi Carell.

 

In 1965 kreeg Herman Emmink bij de AVRO zijn eerste eigen radioprogramma: Muzikaal Onthaal, een live uitzending op zondagmiddag. In de jaren daarna maakte hij maar liefst 830 uitzendingen van dit programma. Daarnaast werkte Emmink als verslaggever voor het actualiteitenprogramma AVRO’s Radiojournaal, waar hij vooral uitblonk in lichtere, human interest onderwerpen, zoals de 75e verjaardag van de bekende harpiste Rosa Spier.

 

In 1972 werd Herman Emmink tv-presentator in het spelletjesprogramma Wie van de Drie. In die rol, die hij tien jaar vertolkte, was hij ongekend populair. Willemijn Maas, algemeen directeur van de AVRO: “Herman Emmink was hét gezicht van Wie van de Drie. De keurig gekapte, vrolijke gentleman. Niemand kon de zin ‘Wil de echte …. opstaan?’ zo mooi uitspreken als hij. Hij zit voorgoed in ons collectieve geheugen, niet alleen bij de AVRO, maar bij het hele Nederlandse publiek. Herman Emmink is een icoon en verdient daarom een eerbetoon.”

 

De twintig minuten durende uitzending In Memoriam: Herman Emmink zit uiteraard vol nostalgische radio- en televisiefragmenten. Daarnaast vertellen Emminks oud-collega’s, zangeres Conny Vink en radiopresentator Donald de Marcas, over hun mooiste momenten en hun vriendschap met Herman.

 

 

 

Eerbetoon aan Herman Emmink

 

Maandag 25 maart 2013, vanaf 21.30 uur bij Best24

- (21.30 u) ‘In Memoriam: Herman Emmink’

- (22.45 u) herhaling van het De Ochtenden, waarin Herman Emmink centraal staat

- (23.30 u) herhaling van Wie van de Drie uit 1976

 

Maandag 25 maart 2013, rond 24.00 uur op Nederland 1

‘In Memoriam: Herman Emmink’

 

De genoemde programma’s op Best24 worden op dinsdag 26 maart vanaf 12.15 uur nog eens herhaald.