Nieuwsuur wint tv-beeld Beste Actuele Programma

Nieuwsuur wint tv-beeld Beste Actuele Programma

Geschreven door Daniël Schalk

Nieuwsuur heeft met de berichtgeving over de Teevendeal het tv-beeld voor Beste Actuele Programma gewonnen. Volgens de jury was de Teevendeal de scoop van het jaar en wist de redactie in een zeer gedegen uitzending een uiterst ingewikkeld dossier begrijpelijk te maken.

Verslaggever Bas Haan en hoofdredacteur Joost Oranje werden dinsdag op de redactie van Nieuwsuur door RTL Nieuws-verslaggever Frits Wester verrast met de prijs. Nieuwsuur onthulde details over een deal met topcrimineel Cees H. die toenmalig Officier van Justitie Fred Teeven sloot.

De berichtgeving leidde afgelopen jaar tot grote politieke commotie in de Kamer waar men het exacte bedrag wilde weten wat met de deal was gemoeid. Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje is blij met de prijs, vooral omdat het volgens hem het belang van onderzoeksjournalistiek laat zien.

Bas Haan wist het juiste bedrag te achterhalen en legde de hand op een klokkenluidersbrief die naar de Tweede Kamervoorzitter zou zijn gestuurd. Uiteindelijk leidde de berichtgeving van Nieuwsuur tot het aftreden van de ministers Opstelten en Teeven en ook van Kamervoorzitter Van Miltenburg.

Nieuwsuur was samen met de uitzending van RTL Late Night over de aanslag in Bataclan en de uitzending van ZEMBLA over ziekenhuiscalamiteiten genomineerd voor het tv-beeld voor Beste Actuele Programma. De andere prijzen van de tv-beelden 2016 worden op maandag 7 maart uitgereikt.

Bekijk Nieuwsuur op TVblik.nl/nieuwsuur