Recensie: Meester Frank Visser doet uitspraak

Recensie: Meester Frank Visser doet uitspraak

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

''De Rijdende Rechter is terug en hoe''!

Misschien wel dé overstap van de laatste tijd: Meester Frank Visser die van de publieke omroep overstapt naar een commerciële zender. Jarenlang was Meester Visser te zien als Rijdende Rechter. Eerst bij de NCRV en later ook bij de KRO-NCRV.

Maar sinds kort stapte de voormalige Rijdende Rechter over van zijn vertrouwde KRO-NCRV naar SBS6. Nu is het dan ook eindelijk zo ver; de allereerste aflevering van Meester Frank Visser doet uitspraak is een feit.

Nu is Meester Visser samen te zien met SBS6 presentator Viktor Brand. Viktor heeft de rol van mannelijke Jetste van der Elsen. Het nieuwe SBS6 programma lijkt heel veel op de Rijdende Rechter. Alleen is het nu te zien met een andere naam en bij een andere zender. Dat zal voor de kijker nog wel even wennen zijn.

''Meer diepgang in Meester Frank Visser doet uitspraak''

Op het eerste gezicht lijkt Meester Frank Visser doet uitspraak erg op de Rijdende Rechter. Maar al snel wordt duidelijk dat er ook verschillen te zien zijn. Zo gaat presentator Viktor meer in op het verhaal achter de zaak van de aflevering. Dat is iets anders dan bij de publieke omroep. SBS6 neemt meer de tijd om het verhaal aan de kijker te laten zien. Zo is er meer diepgang te zien in dit nieuwe programma.

Viktor is een goed gekozen presentator door SBS6. Hij weet het verhaal goed in beeld te brengen. Meester Visser doet waar hij al jaren goed in is. Met een eigen onderzoek wil hij de onderste steen boven water krijgen. Dit deed hij exact hetzelfde bij de Rijdende Rechter. Misschien is het niet goed om deze twee programma's met elkaar te vergelijken, maar dat is iets wat automatisch gebeurd.

Ruzie met de buren is iets van deze tijd. De Rijdende Rechter liet dat wekelijks al zien. Nu is er bij SBS6, naast Bonje met de buren, nog een programma te zien over burenruzies en conflicten. Meester Visser en Viktor hebben nu meer tijd voor het verhaal. Daarmee laat Meester Visser zien dat zijn nieuwe programma ook verschillen laat zien met de Rijdende Rechter.

''Meester Visser was, is én blijft de Rijdende Rechter''

Toch zal de kijker Meester Visser blijven zien als de Rijdende Rechter. Zijn oude vertrouwde programma is dan wel verder gegaan, maar zonder Meester Visser. SBS6 heeft misschien wel goud in handen met de komst van Meester Visser naar SBS6. Met de Rijdende Rechter wist Meester Visser een miljoenenpubliek te bereiken.

Het is in ieder geval een goede keuze geweest om dit programma op de maandagavond in te zetten. De dinsdagavond is de vertrouwde Rijdende Rechter avond. Voor de kijker zou het dan ook bijzonder zijn om deze twee soortgelijke programma's op dezelfde dag in te zetten. Nu kan de kijker zelf een oordeel geven over het nieuwe programma van Meester Visser.

Tijdens het bezoek aan de mensen is Meester Visser echt zichzelf. Niets is veranderd, zijn houding is gelijk gebleven, zijn hoedje en de manier van onderzoeken. Het is goed om dit vertrouwde gezicht weer op televisie te zien. Meester Visser is een man die verstand van zaken heeft en zeker betrouwbaar overkomt.

De hoorzitting is iets wat altijd terug komt. Een mooi onderdeel van Meester Visser. Achter zijn bureau hoort Meester Visser alle verhalen goed aan. Dan doet hij iets waar hij goed in is. Alles wordt aandachtig genoteerd en wordt meegenomen in de uitspraak. Deze volgorde kan de kijker herkennen van de Rijdende Rechter. Wederom een overeenkomst met het oude vertrouwde programma.

''Echt een programma waar de kijker van kan gaan houden''

Toch is het een vermakelijk programma. Het doel is om de mensen te helpen die een probleem hebben. Burenruzies ontstaan eenvoudig, dat blijkt ook weer uit dit programma. Maar een oplossing zoeken voor de burenruzies is soms lastiger. Voor Meester Visser is dat alles behalve een lastige taak. Hij heeft jarenlange ervaring en zoekt altijd naar een passende oplossing.

Dit programma heeft zeker een goede kans van slagen. SBS6 kan wel weer eens een succes in handen hebben. Een goed begin van een nieuwe week kan de kijker bijna niet wensen. Wat ook opvallend goed is, is dat Meester Visser ook na de uitspraak van zich laat horen. Na de uitspraak komen Meester Visser en Viktor nog even aan het woord.

Misschien was de overstap, van de KRO-NCRV naar SBS6, voor veel kijker een lichte shock. Maar toch kan de kijker vanaf nu weer genieten van Meester Visser. Iedere maandagavond zal hij op geheel eigen wijze uitspraak doen bij burenruzies. Een conflict met de buren en komt de Rijdende Rechter er niet uit? Dan bestaat er nog een kans bij Meester Visser doet uitspraak. Wie kan er nu beter bemiddelen bij een burenruzie?

''Nieuw programma met een nieuwe uitspraak''

Zijn oude vertrouwde uitspraak, ''Dit is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen'' heeft plaats gemaakt voor een nieuwe, hippere uitspraak. ''Dat is mijn beslissing; de zaak is afgedaan'' is de nieuwe uitspraak van Meester Visser. Daarmee probeert Meester Visser zijn verleden als Rijdende Rechter achter zich te laten. Toch zal dat nog wel even duren voordat de kijker Meester Visser en de Rijdende Rechter los van elkaar gaat zien.

Meester Frank Visser doet uitspraak is iedere maandagavond om 21.30 uur te zien bij SBS6. 

Lees ook: ''Recensie: De nieuwe Rijdende Rechter''

Bekijk Meester Frank Visser doet uitspraak op TVblik.nl/mr-frank-visser-doet-uitspraak