Recensie Jaaroverzicht 2016

Recensie Jaaroverzicht 2016

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het jaar 2016 nadert haar einde. Dus is het weer tijd voor een recensie jaaroverzicht. Welke nieuwe programma's maakten er indruk om onze recensent? Welke programma's komen voor in de top vijf van beste programma's van 2016? In totaal verschenen er maar liefst vijftien recensies op onze website. Zes gingen er over RTL, zes gingen er over SBS6 en drie gingen er over NPO.

Een aantal programma's heeft de top vijf niet weten te halen. Met de deur in huis is zo'n programma. Het idee achter dit programma was heel leuk. Tineke Schouten als haar hilarische typetjes die in de huizen van BN-ers een kijkje ging nemen. Tot zover het programma, meer dan dat werd het ook niet. Alles draaide om Tineke Schouten. De rest was een soort 'poppenkast'. Het spelelement in dit programma was (helaas) ver te zoeken. 

Ook programma's als Rad van fortuin, Zeesterren, De vreemde eend en Married at first sight wisten de top vijf niet te halen. Dit zijn programma's die allemaal niet genoeg indruk wisten te maken. Maar dit jaaroverzicht gaat over de vijf leukste programma's van 2016! Daarom gaat nu alle aandacht naar deze vijf programma's.

5) Meester Frank Visser doet uitspraak /  De (nieuwe) Rijdende Rechter (SBS6 / KRO-NCRV)

De kijker smulde van burenruzies, onenigheden en geschillen met huisbazen. Iedere week zaten er dan ook een miljoen mensen klaar voor beide programma's. Ook ik keek met veel plezier naar beide programma's. De oude Rijdende Rechter, Meester Frank Visser, stapte dit jaar over van KRO-NCRV naar SBS6. Maar in feite is er weinig veranderd. Bij SBS6 is Meester Frank Visser weer te zien als rechter. Onder een andere naam, maar met hetzelfde gewenste resultaat. Samen met Viktor Brand is er een nieuw televisie-duo geboren.

Maar Meester Frank Visser moet de vijfde plek delen met de NIEUWE Rijdende Rechter. Meester Frank Visser mag dan nu bij SBS6 zitten, de KRO-NCRV wilde weer een nieuwe rechter. Die werd gevonden in Meester John Reid. In het begin was het vooral even wennen. Maar inmiddels is Meester John Reid een waardevolle opvolger. Hij heeft laten zien dat hij ook prima ruzies kan oplossen. Beide programma's zijn zo aan elkaar gewaagd,  dat een keuze maken simpelweg te moeilijk is. Daarom mogen beide rechters het samen 'uitvechten'. Voor mij staan zij niet tegenover elkaar, maar naast elkaar; een gedeelde vijfde plek.

4) Bijdehandjes (SBS6)

In Bijdehandjes draaide het allemaal om kinderen. Het is een soort Praatjesmakers 2.0. Niemand minder dan Jeroen van Koningsbrugge mocht dit programma presenteren. Op hilarische wijze wist Jeroen de meest bijzondere antwoorden uit de kinderen te krijgen. Het was wel een beetje vreemd om een 'RTL' gezicht bij de concurrentie te zien. Maar Jeroen dook wel vaker op bij SBS6, zoals bij Lekker Nederlands! Bijdehandjes was makkelijk te volgen en zorgde voor humor op de Nederlandse televisie. Bovendien is het een gezellig programma, die uit de schaduw van Praatjesmakers wist te stappen.

3) Lekker Slim! (RTL 5)

In Lekker Slim! draait het niet om het juiste antwoord. Het draait in Lekker Slim! om in te schatten wat 'domme' mensen antwoorden. Op verschillende vragen komen allerlei types aan het woord om een antwoord te geven. Soms is het zo dom, dat het bijna pijnlijk wordt. Soms viel ik letterlijk van de bank van het lachen. Dat er echt mensen zijn die zo dom uit de hoek komen, maakt Lekker Slim! toch een beschamend programma. Waarom zijn er zulke mensen in Nederland? Of zou het één grote grap zijn? Hoe dan ook, het is een grappig programma, die met kop en schouders boven de rest wist uit te steken. Vooral de humor zorgde ervoor dat Lekker Slim! op de derde plek is geëindigd.

2) The Next Boy/Girl Band (SBS6)

Weer een talentenjacht, was iets wat ik ook dacht. Toch was ik heel erg benieuwd naar The Next Boy/Girl Band. Meteen vanaf de allereerste minuut was ik dan ook verkocht. Nicolette van Dam en Tim Douwsma hebben deze talentenjacht op een goede manier gepresenteerd. Het idee achter deze talentenjacht vond ik soms wel minder. Uiterlijk werd één van de belangrijkste begrippen voor de juryleden. Hier was ik het dan ook niet mee eens in mijn recensie.

Ook de laatste liveshow, de finale, was een aflevering om niet snel te vergeten. Het was de bedoeling om één boy en één girl naar huis te sturen. Maar de jury van de girls besloten om alle girls in de band te houden. Daarvoor werd zanger Jeronimo naar huis gestuurd. Tiago, Toon, Luca en Jaimy werden 4U en wisten de talentenjacht te winnen. Momenteel timmert 4U flink aan de weg. Zo stonden zij in het voorprogramma van Nick & Simon!

1) It Takes 2 (RTL 4) 

Muziek blijft iets waar ik van blijf houden. Ook in televisieprogramma's vind ik muziek erg fijn. Het muzikale programma, It Takes 2, is dan ook mijn favoriete programma van 2016! Verschillende BN-ers zongen de sterren van de hemel. Zo hoorde ik dat Jan Versteegh (BNN presentator) aardig goed kon zingen. Ook naamgenoot Jan Kooijman (acteur, GTST) zong ook behoorlijk goed. Het programma zag er dan ook bijzonder goed uit. Mede door de drie juryleden, Angela Groothuizen, Waylon en Roel van Velzen, maakte It Takes 2 ook tot een ware talentenjacht.

De presentie lag in handen van Gordon en Chantal Janzen. Dit bleek ook een gouden televisie-duo. Vooral Chantal heeft zichzelf meer dan bewezen in It Takes 2. Voor de tweede keer in twee jaar tijd staat de blonde presentatrice bovenaan in een recensie jaaroverzicht. In 2014 stond Chantal ook al op één in het recensie jaaroverzicht.

Het jaar 2016 was vooral een muzikaal goed televisiejaar. Ik kan wel zeggen dat ik met een goed gevoel terug kan kijken op het afgelopen jaar. In 2017 zullen er zeker nieuwe recensies gaan verschijnen. Welke nieuwe programma's staan ons nog allemaal te wachten? Dat zal in 2017 moeten blijken!

Bekijk It Takes 2 terug via TVblik.

Top vijf leukste programma's van 2016:

5) Meester Frank Visser doet uitspraak / De (nieuwe) Rijdende Rechter
4) Bijdehandjes
3) Lekker Slim!
2) The Next Boy/Girl Band
1) It Takes 2

Bekijk It Takes 2 op TVblik.nl/it-takes-two