Publieke Omroep in het teken van Koningsdag 2016

Publieke Omroep in het teken van Koningsdag 2016

Geschreven door Daniël Schalk

De radio- en televisiezenders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) staan vandaag, woensdag 27 april, in het teken van Koningsdag. Met speciale programmeringen, live-uitzendingen vanuit Paleis Soestdijk en activiteiten wordt de verjaardag van koning Willem-Alexander uitgebreid gevierd.

NPO 1 staat vanaf 10:50 uur in het teken van Koningsdag 2016. De NOS doet vanaf 10:50 uur verslag van de viering van de verjaardag van onze koning. Zwolle is het decor van de viering van de 49ste verjaardag van koning Willem-Alexander en onthaalt een groot deel van de koninklijke familie.

Na 15:00 uur gaat het feest gewoon door met een speciale live-uitzending van Omroep MAX. In MAX Koningsdag interviewt Jan Slagter vanaf Paleis Soestdijk verschillende gasten. In het paleis treden ook diverse artiesten op en rondom Paleis Soestdijk vinden er verschillende activiteiten plaats.

Na MAX Koningsdag komen ook de dagelijkse Omroep MAX-programma’s Hallo Nederland en Tijd voor MAX vanaf Paleis Soestdijk. Om 19:00 uur komt de NOS voor het eerst met een avondprogramma, waarin presentator Winfried Baijens terugblikt op de hoogtepunten van Koningsdag.

De televisiezender sluit om 21:30 uur Koningsdag 2016 af met het programma Koningsdag & De Leeuw, waarin de hoogtepunten uit de theatervoorstelling Zingen zolang het duurt van Paul de Leeuw voorbijkomen. De Leeuw heeft zijn show voor een keer in een koninklijk jasje gestoken.

Ook tv-zenders NPO 2 en NPO Zapp staan vandaag in het teken van Koningsdag. NPO 2 zendt om 20:25 uur Het Koningsdagconcert uit. In theater De Spiegel in Zwolle wordt in het bijzijn van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix Het Koningsdagconcert gehouden.

Voor de kleintjes komt kinderzender NPO Zapp om 15:30 uur met de film Koning van Katoren, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw. Om 17:35 uur zendt NPO Zapp de film Koningsdag, over de 11-jarige Younes die op Koningsdag auto-onderdelen verkoopt op de vrijmark, uit.

Radiozender NPO Radio 1 besteedt ook veel aandacht aan Koningsdag, met vanaf 09:30 uur een live-uitzending vanuit Zwolle met elk uur nieuwe gasten. Ook wordt er in de uitzending geschakeld met verschillende verslaggevers in Zwolle. Aan het einde van de dag volgt er een uitgebreide nabeschouwing.

Gijs Staverman rolt op Koningsdag in zijn radioprogramma Gijs 2.0 op NPO Radio 2 een virtueel kleedje uit. Op een online veiling kunnen luisteraars bieden op speciale artikelen met allemaal een mooi verhaal. Het topstuk van vorig jaar waren de zelfgebakken brownies van Staverman.

De liveregistratie van Koningsdag vanuit Zwolle is vanaf 10:50 uur te zien op NPO 1.

De Omroep MAX-programma’s vanaf Paleis Soestdijk zijn vanaf 15:00 uur te zien op NPO 1.

Het eenmalige VARA-programma Koningsdag & De Leeuw is om 21:30 uur te zien op NPO 1.

Bekijk alle programma's over Koningsdag na vandaag terug op TVblik.nl