Omroep MAX met serie over journalist Hans Knoop

Omroep MAX met serie over journalist Hans Knoop

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Omroep MAX komt komend najaar met de nieuwe driedelige dramaserie De Zaak Menten. De dramaserie gaat over het waargebeurde verhaal van journalist Hans Knoop, die de waarheid achter de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten probeert te achterhalen.

In de driedelige serie De Zaak Menten van Omroep MAX zien we hoe journalist Hans Knoop, hoofdredacteur van het aan De Telegraaf gelieerde weekblad Accent, langzaamaan persoonlijk betrokken raakt bij de jacht op de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten.

Pieter Menten leeft al jaren in zijn villa in het Gooi als hij besluit een deel van zijn kunst te laten veilen. In De Telegraaf wordt hij geïnterviewd over zijn kunstverzameling. De Israëlische journalist Chaviv Kanaan stuit op het interview via de Nederlandse correspondente dr. Henriëtte Boas.

Kanaan beschuldigt Menten van de executie van Joden, onder wie veel van zijn familieleden, in de Poolse dorpen Podhorodce en Uricz. Kanaan komt via Boas in contact met Knoop en vertelt hem dat Menten in '43 drie treinwagons vol gestolen schilderijen naar Nederland liet brengen.

Nadat Kanaan het verhaal aan Knoop heeft verteld, is de zaak Menten is geboren. Knoop bijt zich vast in het verhaal, maar Menten geeft zich niet zomaar gewonnen. Het scenario van De Zaak Menten is geschreven op basis van het door Knoop veertig jaar geleden geschreven boek over de zaak Menten.

Omroep MAX-baas Jan Slagter vindt het goed dat het verhaal over journalist Hans Knoop wordt verteld. “Ik herinner mij nog goed wat de impact destijds was van de zaak Menten. Het is daarom erg belangrijk dat dit onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis nooit wordt vergeten”, zegt Slagter.

De zaak zorgde in de jaren 70 voor veel reuring in zowel de media als de politiek. De rol van Hans Knoop wordt gespeeld door Guy Clemens, bekend van Land van Lubbers. Ook Aus Greinadus sr. (Pieter Menten), Noortje Herlaar (Betty Knoop) en Carine Crutzen (Meta Menten) zijn in de serie te zien.

De dramaserie De Zaak Menten is in het najaar van 2016 te zien op NPO 2.

Bekijk De Zaak Menten op TVblik.nl/de-zaak-menten