EBU: ‘Geen toestemming voor aanpassing Slow Down’

EBU: ‘Geen toestemming voor aanpassing Slow Down’

Geschreven door Daniël Schalk

Songfestival-organisator European Broadcasting Union (EBU) heeft de Nederlandse inzending Douwe Bob geen toestemming gegeven om de slotzin van Slow Down aan te passen, dat heeft Sietse Bakker, Event Supervisor Eurovisie Songfestival, vrijdagavond aan Shownieuws laten weten.

Vrijdagavond trad Douwe Bob op voor de vakjury’s van de deelnemende landen en zong toen aan het einde ‘Slow Down Brother, Slow Down Sister. Come Together Now!’. Voorheen sloot het nummer af met de zin: ‘Slow down, brother. Slow down, brother. Slow down if you can’t go on.’

“Er is geen toestemming gegeven voor een tekstaanpassing”, zegt Bakker. “Hoewel we de creativiteit waarderen, moet het optreden identiek zijn aan dat van de halve finale. Als je daar niet strikt op zou handhaven, gaat iedereen van alles aanpassen aan de liedjes en dat is productietechnisch niet te doen.”

De EBU heeft bij AVROTROS, die verantwoordelijk is voor de Nederlandse inzending van het Eurovisie Songfestival, aangegeven dat de verandering in de tekst van Slow Down niet is toegestaan. “De delegatie is daar al over geïnformeerd”, vervolgt Sietse tegen het entertainmentprogramma van SBS6.

Het lijkt erop dat Douwe Bob er met een waarschuwing vanaf komt, maar als hij de tekst van Slow Down niet terug veranderd in de originele tekst dan kan er een sanctie worden opgelegd, bijvoorbeeld een boete. Volgens Sietse zou diskwalificatie de extreemste sanctie kunnen zijn.

Lees ook: 'Douwe Bob past slotzin Slow Down aan'

Bekijk Shownieuws op TVblik.nl/shownieuws