EBU geeft plagiaatroepers weinig kans

EBU geeft plagiaatroepers weinig kans

Geschreven door Pieter Jongsma

De European Broadcasting Union (EBU) verwacht dat de plagiaatrel rondom de Songfestivalwinnaar met een sisser afloopt. Only Teardrops, waarmee Denemarken zaterdag het Songfestival won, zou gekopieerd zijn van I Surrender van de Nederlandse band K-Otic.

"Er is een verschil tussen plagiaat en liedjes die op een ander nummer lijken", zegt festivalcoördinator Sietse Bakker van de EBU tegen Novum Nieuws. "Elk jaar wordt geroepen dat een inzending op een ander nummer lijkt, maar mijn ervaring is dat de conclusie altijd is dat het lijkt op een liedje, maar geen plagiaat is."

Only Teardrops begint, net als I Surrender, met een fluit. Op Twitter wordt sinds zaterdag volop gespeculeerd over de gelijkenissen. Volgens Bakker is het niet aan de EBU om actie te ondernemen. "De oorspronkelijke componisten moeten naar de rechter stappen, die moet bepalen of sprake van plagiaat is." In de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival, dat zaterdag voor de 58e keer plaatsvond, is het nog nooit voorgekomen dat een winnend liedje plagiaat bleek te zijn.

Wel is een inzending ooit bestempeld als plagiaat. Dat gebeurde in 2001 met het Zweedse Listen to Your Heartbeat. Dat bleek gekopieerd van het Liefde is een Kaartspel, dat in 1996 werd ingezonden door België . "De rechtszaak vond plaats na het Songfestival. Omdat Zweden toen niet heeft gewonnen, hebben wij het laten lopen", zegt Bakker. Volgens Bakker krijgen de rechthebbenden nog steeds royalty's uit Zweden.

Mocht het zover komen dat Only Teardrops wordt bestempeld als plagiaat, moet de raad van bestuur van de EBU om de tafel. In het reglement van de organisatie achter het Songfestival staat volgens Bakker niets over plagiaat van de winnaar. "Maar ik denk dat het zover niet komt en dat ook dit slaat als een tang op een varken."