Nieuwe Avondetappe-reeks met Mart Smeets

Nieuwe Avondetappe-reeks met Mart Smeets

Geschreven door Pieter Jongsma

Presentator Mart Smeets is ook deze zomer het gezicht van NOS Studio Sportzomer: De Avondetappe. Smeets, die na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd als freelancer voor de NOS is blijven werken, wordt tijdens de aankomende Ronde van Frankrijk bijgestaan door vaste ‘sidekicks’: de wielerjournalisten Edwin Winkels, Thijs Zonneveld en Bert Wagendorp.

Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Sport: “Mart heeft vorig jaar, eerst tijdens Tour en daarna tijdens de zomerspelen, een geweldige serie neergezet. We hadden bovendien al de afspraak dat hij als ‘super freelancer’ voor ons zou blijven werken en De Avondetappe in deze vorm staat of valt met Mart en het team van eindredacteur Jan Stekelenburg. Dus was het voor ons allemaal logisch dat we hem ook dit jaar terug zouden zien tijdens de Tour. Mart wilde daar nog even over nadenken, maar inmiddels is ook hij er helemaal klaar voor.”

Mart Smeets kijkt ook uit naar de nieuwe reeks: “Ik heb meteen na de Spelen in Londen tegen de NOS gezegd dat ik er nog graag een seizoen aan zou vastplakken, maar dat het grote lijf van me dat ook moet willen. Dag in dag uit zo’n programma maken heeft iets bijzonders, maar het is ook topsport. Ik voel me gelukkig goed, dus why not? Verder hangt er een sfeer binnen onze tourploeg die heel prettig is, waar ik me goed bij voel. Je weet daarbij nooit van tevoren wat een Tour-dag brengt en dat maakt het uit journalistiek oogpunt dag in dag uit spannend.“

Overigens waren de recente ontwikkelingen in de wielersport aanleiding voor de NOS om ook kritisch te kijken naar de invulling en toon van de omlijstende Tour-programma’s, zoals Radio Tour de France en De Avondetappe. Nooter hierover: “We zullen qua toon en invulling nóg dichter bij de sport blijven. Overigens benaderden we het wielrennen ook in deze programma’s al heel anders dan zo’n vijf à tien jaar geleden. De Avondetappe gaat allang niet meer puur over de romantiek van het wielrennen. Dus bij dat programma gaan we door op de ingeslagen weg en dat geldt ook voor Radio Tour de France. ”

NOS Studio Sportzomer is sinds 2003 de traditionele afsluiting van een NOS-dag tijdens de grote sportevenementen in de zomer: het EK en WK voetbal, de Tour de France en de zomerspelen. Het succesvolle avondprogramma is zaterdag 29 juni, de dag dat de eerste Tour-etappe wordt verreden, terug op het scherm.