Minister-President Mark Rutte in Zomergasten

Minister-President Mark Rutte in Zomergasten

Geschreven door Daniël Schalk

Minister-President Mark Rutte is een van de zes gasten van het nieuwe seizoen van Zomergasten, dat heeft de nieuwe presentator Thomas Erdbrink bekendgemaakt op Facebook. Zondag 4 september is Mark Rutte te gast in VPRO Zomergasten en sluit daarmee meteen het nieuwe seizoen af.

Mark Rutte is een trouwe kijker. “De uitzendingen die mij het meest zijn bijgebleven, zijn die waarin achter een ogenschijnlijk simpel fragment een bijzonder verhaal schuilgaat. Ik hoop dat mijn avond bij Zomergasten voor de kijkers ook een paar van zulke momenten oplevert”, aldus Rutte.

Ook Erdbrink is blij met Mark Rutte als gast. “Ik woon al lang in Iran, maar volg het Nederlands nieuws op de voet. En daarom zie ik, als nieuwsgierige buitenstaander, heel erg uit naar het Zomergasteninterview met Mark Rutte”, vertelt de nieuwe presentator van het programma.

Mark Rutte is sinds 2010 minister-president van Nederland. Rutte komt uit een groot gezin uit Den Haag, waar politiek centraal stond in discussies aan de keukentafel. Als 16-jarige meldt Rutte zich bij de JOVD, de liberale jongerenclub waarvan hij van 1988 tot 1991 landelijk voorzitter zou zijn.

Vanaf 2006 is Rutte politiek leider van de VVD. In 2010 werd de VVD onder leiding van Rutte voor het eerst in de geschiedenis de grootste partij van Nederland. Rutte ging regeren met het CDA. In 2012 werd Rutte met de VVD wederom de grootste partij, en hij regeert sindsdien met de PvdA in Rutte II.

Zomergasten is een drie uur durend live interviewprogramma dat sinds 1988 wordt uitgezonden waarin een gast zijn favoriete beeldfragmenten kiest en daarover wordt geïnterviewd. Dit jaar is journalist en Iran-correspondent Thomas Erdbrink de presentator van het VPRO-programma.

Zomergasten is van 31 juli t/m 4 september, wekelijks, om 20:15 uur te zien op NPO 2.

Bekijk Zomergasten op TVblik.nl/zomergasten