De Zomercolumn: Rutte van een andere kant

De Zomercolumn: Rutte van een andere kant

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

In De Zomercolumn blikt Showbizznetwork.nl terug op de bijzonderste tv-momenten uit het afgelopen tv-seizoen. Er is in de eerste helft van 2016 weer veel gebeurd op televisie en nu de zomer weer is aangebroken is het tijd om terug te blikken op alles wat er is gebeurd.

Woensdag 10 februari 2016 was een bijzondere dag in de televisiegeschiedenis. Op die dag zagen we onze huidige minister-president Mark Rutte tijdens het eerste Nederlandse Correspondents’ Dinner, dat plaatsvond in de Beurs van Berlage, van een hele andere kant dan wij gewend zijn.

In de Verenigde Staten is het Correspondents’ Dinner het jaarlijkse hoogtepunt voor de pers, uitgevers, televisiejournalisten, hoofdredacteuren en politici. De president houdt tijdens het Correspondents’ Dinner een toespraak waarin hij de pers en de politiek op de hak neemt.

Door presentator Twan Huys vond het Correspondents’ Dinner dit jaar voor het eerst in Nederland plaatst. Huys daagde premier Mark Rutte in 2011 in College Tour uit voor een Nederlandse versie van het Correspondents’ Dinner. Premier Rutte zegde toe, maar korte tijd later viel zijn kabinet.

Dit jaar kwam het er eindelijk toch van en de verwachtingen waren erg hoog. Voor Rutte was het de uitgelegen kans om een jaar voor de Tweede Kamerverkiezingen alvast stemmen te winnen, maar dan moest hij er wel een onvergetelijke avond van maken en de lachers op zijn hand krijgen.

Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat het hem ‘wonder boven wonder’ is gelukt om er een succesvolle avond van te maken. Niks bleef onbesproken. Hij maakte grappen over Ard van der Steur en Frans Timmermans en over de relatie van Jan Slagter met de dochter van oud-politicus Jan Marijnissen.

De grap over Jan Slagter viel bij de Omroep MAX-directeur niet goed in de smaak. “Ik vind dat dat niet bij een minister-president past”, zei Slagter na afloop tegen verschillende media. Maar dat maakte de avond zo mooi: Dat Rutte geen blad voor zijn mond nam en alles durfde te zeggen.

Achteraf bleek ook dat het Correspondents’ Dinner zeker goed was voor de VVD, de partij van Rutte. De populariteit van de VVD steeg na het optreden van Rutte. De partij van de minister-president won in een peiling van opiniepeiler Maurice de Hond twee zetels en steeg daarmee van 18 naar 20.

Het zou dus zeker een goede stunt zijn als het Correspondents’ Dinner volgend jaar gewoon weer terugkeert en Rutte de pers en de politiek weer op de hak neemt. Het zou niet alleen goed zijn voor de VVD, zo vlak voor de verkiezingen, maar het zal opnieuw een onvergetelijke tv-avond worden!

Dit was De Zomercolumn van deze week. Showbizznetwork.nl blikt in De Zomercolumn terug op de bijzonderste tv-momenten uit het afgelopen tv-seizoen. Er is in de eerste helft van 2016 weer veel gebeurd op televisie en wij blikken terug op de bijzonderste momenten.

Bekijk het eerste Nederlandse Correspondents’ Dinner terug op TVblik.nl