Scripted reality formule Net5 internationaal succes

Scripted reality formule Net5 internationaal succes

Geschreven door Pieter Jongsma

Net5 lanceerde met succes het genre scripted reality in Nederland. Binnen enkele maanden bereikte de zender een stijging van haar marktaandeel op de vooravond van 164% als gevolg van het succes van programma’s als Achter Gesloten DeurenOverspel in de liefde en Dokters. Inmiddels hebben andere landen het succes van Net5 opgepikt en worden de Nederlandse uitzendingen over de grens aangekocht, uitgezonden en nagemaakt.

Van Finland tot Hongarije
Jasper van der Schalie, eigenaar van Stepping Stone Producties en producent van de programma’s Overspel in de liefde en Achter Gesloten Deuren, beaamt dat er veel internationale vraag is naar het genre. “Het succes van Net5 heeft meerdere zenders in het buitenland bereikt. De Nederlandse uitzendingen van Achter Gesloten Deurenen Overspel in de liefde hebben veel succes in België. Zowel België als Finland gaan binnenkort een eigen versie van Achter Gesloten Deuren maken. Daarnaast zijn er opties in onderhandeling voor Duitsland, Polen, Hongarije en Servië.” Vooral voor Duitsland is het bijzonder dat zij de Nederlandse titels willen hebben, omdat het genre scripted reality daar al langer bekend is.

Van der Schalie vervolgt dat scripted reality niet land of cultuur gebonden is. “Het gaat over universele thema’s die dicht bij de mensen zelf liggen. Mensen herkennen zich erin en spiegelen zich aan de gespeelde situatie.”

Zendermanager Net5 Justine Huffmeijer: “De verhalen zijn waargebeurd en daardoor zo herkenbaar voor onze kijkers. De thematiek die in deze programma’s terugkomt past goed bij vrouwen.”

Scripted reality bij Net5
Net5 introduceerde in september 2012 het genre scripted reality in Nederland.Achter Gesloten DeurenDokters en Overspel in de liefde krijgen allen een vervolg. Inmiddels heeft scripted reality een vaste plek in de programmering van Net5 gekregen. Het marktaandeel zag Net5 stijgen van 4,5 naar 11,5 onder vrouwen 20-40 jaar. (voorjaar 2012 vs voorjaar 2013)