Filemon Wesselink maakt programma over autisme

Filemon Wesselink maakt programma over autisme

Geschreven door Daniël Schalk

Filemon Wesselink maakt voor BNN een programma waarin hij zich verdiept in de wereld van autisme. Filemon volgt voor het programma verschillende mensen met autisme, een aangeboren ontwikkelingsstoornis die lastig is te diagnosticeren, en komt erachter dat geen autist hetzelfde is.

In het programma duikt de presentator zelf ook in een intensief diagnosetraject om te onderzoeken of hij een autismespectrumstoornis heeft. Filemon vermoedt dat hij een autismespectrumstoornis heeft en start daarom een confronterend onderzoek bij medici en gesprekken met zijn naasten.

Filemon is erg benieuwd of hij autisme heeft. “Er wordt mij vaak verweten dat ik autistische trekken hebben. Doe niet zo autistisch, krijg ik vaak naar mijn hoofd geslingerd. Maar wat is autisme nu precies? Er is nog zoveel onduidelijk rondom deze stoornis. Ik ben benieuwd of ik het zelf heb”, zegt hij.

Naast zijn eigen zoektocht spreekt de presentator verschillende mensen bij wie autisme is gediagnostiseerd. Zo ontmoet hij in Amerika een autistische savant met een fenomenaal muzikaal talent en hij bezoekt een tiener die vanwege zijn autisme op geen enkele middelbare school terecht kan.

Het Is Hier Autistisch is vanaf donderdag 19 januari, wekelijks, om 21:05 uur te zien op NPO 3.

Foto: BNN / Michel Schnater