RTL schrapt Premiersdebat

RTL schrapt Premiersdebat

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

RTL schrapt het Premiersdebat op 26 februari, nadat Geert Wilders en Mark Rutte hebben afgezegd. “Twee hoofdrolspelers haken af. RTL schrapt nu premiersdebat. Keuze tussen 3 partijen op gedeelde 4e plek = niet redelijk”, zegt Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws.

Hij vervolgt: “We hadden gehoopt dat algemeen belang van informeren kiezers doorslag zou geven. Dat is dus niet gelukt. Nu het vizier op Carré, 5 maart.” Wilders heeft op Twitter laten weten dat RTL de afspraak heeft geschonden die was gemaakt over het aantal deelnemers voor het debat.

RTL Nieuws wilde een Premiersdebat organiseren met vier partijen. Die vier zouden worden uitgenodigd op basis van de Peilingwijzer, die het gemiddelde van alle peilingen uitrekent. De PVV en de VVD zijn daarbij het grootst, maar de nummers drie tot en met vijf zitten te dicht bij elkaar.

Daarom besloot RTL eerder al het debat uit te breiden naar vijf of zes deelnemers als het verschil tussen de partijen te klein is en dat blijkt nu het geval te zijn. De PVV en VVD hadden eerder al aangegeven alleen te komen als RTL vast zou houden aan vier deelnemende lijsttrekkers.

Foto: RTL