RTL organiseert eerste televisiedebat van 2017

RTL organiseert eerste televisiedebat van 2017

Geschreven door Daniël Schalk

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart organiseert RTL vanavond, zondag 26 februari, het eerste tv-debat van 2017. In debatcentrum De Rode Hoed in Amsterdam gaan vanavond het CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA met elkaar in debat tijdens het RTL Rode Hoed Debat.

Onder leiding van politiekverslaggever Frits Wester gaan de vijf linkse partijen met elkaar in debat. In eerste instantie zou vanavond het Premiersdebat plaatsvinden, maar na het afhaken van PVV-leider Geert Wilders en VVD-lijsttrekker Mark Rutte besloot RTL het Premiersdebat te schrappen.

Dinsdag 14 februari, twee dagen nadat RTL het Premiersdebat besloot te schrappen, maakte de tv-zender bekend om 26 februari alsnog met een debat te komen. RTL heeft gekozen voor de vijf grootste partijen in de Peilingwijzer na PVV en VVD en dat zijn het CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA.

RTL wou zoals altijd een Premiersdebat tussen de vier grootste partijen in de peilingen, maar de verschillen tussen de partijen waren te klein. RTL gaf daarom aan een zestal lijsttrekkers uit te nodigen bij te kleine verschillen. De PVV en VVD waren het niet eens met die keuze en zeiden af.

Afgelopen vrijdag, 24 februari, werd het eerste verkiezingsdebat gehouden. De lijsttrekkers van de negen grootste partijen gingen in het radioprogramma Nieuws en Co met elkaar in debat tijdens het NPO Radio 1 Lijsttrekkersdebat. Het volgende verkiezingsdebat is op zondag 5 maart op RTL4.

Het RTL Rode Hoed Debat is vanavond van 21:00 uur tot 22:30 uur te zien op RTL4.

Foto: RTL / William Rutten