Ondergrondse post: afscheidsbriefje

Ondergrondse post: afscheidsbriefje

Geschreven door Yvette Neuschwanger Laatste update:

[caption id="attachment_41138" align="alignleft" width="300"] Fotocredits: Michel Schnater[/caption]

Hallo Molloten!

En gelijk ook vaarwel. Want dit is mijn laatste briefje voor dit Wie is de Mol? seizoen. En wat voor een seizoen.

Een seizoen waarin ik als kijker al vrij snel doorhad wie de mol eigenlijk was, maar waar de mol zijn medekandidaten wel heel lang voor de gek heeft weten te houden. Bijzonder knappe actie moet ik zeggen...als je hoort dat bij de test in alle afleveringen maar twee keer het juiste antwoord is ingevuld op de vraag 'Wie is de mol?'...ja, dan heb je het goed gedaan. Chapeau.

Zullen we, voordat ik definitief afscheid van jullie neem, nog even de ontknoping samen terugkijken?

Kwispelende Chris

Ik moet heel eerlijk zeggen, dat ik even het idee had dat ik op de verkeerde zender was ingeschakeld toen ik die uitzinnige mensenmassa zag en die groene loper. Leek even op Jesse Klaver goes AFAS Live, maar het bleek uiteindelijk AvroTros goes Vondel CS. Gelukkig maar. Terwijl Art binnen de groep van dit jaar (nog even zonder de laatste drie) ontving, werd Chris Segers er buiten op uit gestuurd om 'meningen te peilen'. Iets wat ongeveer hetzelfde effect heeft als vierhonderd tennisballen opgooien en tegen een labradorpup zeggen "zoek bal".  Chris heeft 60 minuten kwispelend rondgestuiterd en pogingen tot interviews gedaan, met de onschuld van een kleuter in zijn ogen...één en al gelukzaligheid. Ik werd er vrolijk van.

Binnen kreeg elke oud-kandidaat zijn of haar persoonlijke minuutje van Arts aandacht. (iedereen, behalve Sigrid. Die was afwezig. Waarschijnlijk wilde ze niet met Jochem samen aan één tafel zitten gok ik). Diederik stal de show in zijn no shit Sherlock outfit en Imanuelle deed nog één keer dat wat ze het beste kan. RATATATA. De sfeer zat er goed in.

Jochem in wonderland

En toen was het moment daar....Sanne, Thomas en Jochem werden als helden onthaald en schoven bij de rest aan tafel. En natuurlijk werd de onthulling nog even uitgesteld, eerst moest er nog even met de achterban gepraat. We leerden dat de dochter van Sanne zich een beetje schaamde voor haar moeder toen ze door de duinen kroop en dat Thomas de mol niet zou kunnen zijn, want anders had Nina, een vriendin van hem, dat wel gemerkt. Het meest moest ik lachen om 'het verhaal achter Jochem'. Het bleek dat hij jaren terug al was gevraagd maar had geweigerd omdat hij het spel niet snapte. Waarop zijn zoon de AvroTros een brief had geschreven met de garantie dat hij zijn vader wel zou inwerken voor het volgende seizoen. Het werd uiteindelijk een aantal seizoenen later en, als je kijkt naar het resultaat (laatste drie) zou je kunnen zeggen dat het inwerkprogramma van zoon Levi zijn vruchten heeft afgeworpen.

Alhoewel...niet alleen nam zijn zoon afstand van het hele 'dubbele bondjes'-gebeuren van zijn vader, we leerden ook van Art hoe ONTZETTEND VEEL GELUK Jochem heeft gehad. Zonder jokers, vrijstellingen en een iets langzamere kandidate (sorry Yvonne) had hij daar nooit gezeten. Wie dan wel, dat blijft onduidelijk. Want los van de winnaar zat er niemand op de mol van dit jaar. Frappant.

Moldaat van Oranje

Want....(kom er maar in Imanuelle) TADATADAAAAA: Thomas is de mol. Zagen jullie ook de tranen in de ogen van Diederik na deze bekentenis? De emotionele ontlading van het mes in zijn rug na drie weken vriendschap? Ik had met hem te doen. Zelf was ik vooral opgelucht dat ik op het juiste spoor zat. Altijd fijn. Art benadrukte nog maar eens even dat Thomas één van de beste mollen ooit was. Hij deed zich voor als de rustige, perfecte kandidaat die altijd heel nerveus was, vooral als hij bij Art werd geroepen. (Al hoeft dat niet gespeeld te zijn, want laten we eerlijk zijn...iedereen zou toch bloednerveus worden als Art ineens voor je zou staan? Ik in ieder geval wel...)

Volgens Vincent was 'hij niet te lezen', anderen noemden hem 'een blinde vlek' en Sanne dacht in het begin, vanwege het zenuwachtige gedoe en zijn domme snuitje, dat hij vooral een 'voor spek en bonen kandidaat' was. Zo ééntje die je niet serieus neemt. Die Vlaming die er bij was vanwege de subsidie. Terwijl er maar één dom snuitje was dit jaar hè? Maar wat een leukerd. Want wat heb ik gelachen om de capriolen van Jochem, die volgens mij het spel nog steeds niet snapt. Briefjes geld begraven en tegen de mol zeggen "als jij nu je mond houdt, kun je nog heel ver komen in het spel".

Throwback TV

Zoals gebruikelijk werd een aantal molacties teruggekeken in de uitzending en dat vind ik altijd een beetje tegenvallen als ik heel eerlijk ben. Jullie ook? De uitleg erom heen en de reacties van de andere kandidaten daarop vind ik dan wel weer hilarisch. Vooral in deze groep, want zo aan tafel ook...wat een fijne energie. Eén molactie was voor Sanne het keerpunt in het spel en dat was bij het mountain shooting te paard. Door een paar oordoppen vielen bij haar de schellen van de ogen. En dat zegt niets over hoe ze anatomisch in elkaar steekt, nee...doordat zij ook oordoppen in had wist ze dat Thomas iedereen wél goed had kunnen horen. Vanaf toen had hij haar aandacht. Uiteindelijk won zij dit seizoen en...door haar verdubbelaar bij de laatste opdracht won ze maar liefst ruim € 24000,=. Van harte! Al verbaas ik me over het feit dat al dat geld nog in de pot zat, aangezien De Mol ook De Penningmeester was. Gemiste kans Thomas!

Goed. Ik ga niet alle molacties en verborgen aanwijzingen hier doornemen, jullie hebben het zelf ook kunnen zien (of kijk het terug via de website, daar vind je nog veel meer). Natuurlijk vind ik het leuk om te ontdekken dat ik een paar aanwijzingen goed heb herkend, al waren sommigen heel ver gezocht. Maar ik vond het vooral leuk om de groep te zien en horen terugblikken, al hoeft van mij dat overdreven bordesscène gedoe niet zo. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. De meest perfecte omschrijving van de mol voor dit jaar kwam van voormalig beste vriend Diederik. Kort samengevat: Thomas is een hele lieve, rustige jongen die heel nerveus is maar daarnaast ook beschikt over een laagje acteur en een laagje klootzak.

Amen.

Het was leuk met jullie, mollootjes, bedankt voor het samenzweren!

groetjes Yvette

PS: voor wie er geen genoeg van kan krijgen...de Belgische variant van Wie is de Mol is nu halverwege en de afleveringen zijn terug te kijken via internet. Stiekem nog veel leuker (oké, wij hebben Art) qua opdrachten én qua het ontbreken van bekende mensen die toch nog een beetje een imago hoog te hebben houden. Brengt net wat meer emoties en vuur in het spel en ik vind het heerlijk.....

Bekijk Wie is de Mol? op TVblik.nl/wie-is-de-mol