Ondergrondse post: afscheidsbriefjes

Ondergrondse post: afscheidsbriefjes

Geschreven door Yvette Neuschwanger Laatste update:

Beste (mede)molloten,

Het zit erop. Vanavond beleefde seizoen 16 van Wie is de Mol? in Vondel CS zijn finale. De meest voorspelbare finale ooit helaas, want half Nederland 'wist' al vanaf aflevering twee dat Klaas de mol was. Jammer vind ik dat, verpest toch een beetje de beleving van het spel.

Ergens baalde ik toen vanavond het hoge woord eruit kwam (ik hoopte tegen beter weten in toch nog op een onverwachte wending) en mopperde hier thuis hardop dat dit het slechtste seizoen ooit was. Totdat ik de groep vanavond weer bij elkaar zag zitten. Wat een heerlijkheid. Leukste samenstelling ever, wat een zootje ongeregeld/vrolijke bende/opmerkelijke individuen. Maakte het programma een feestje om naar te kijken en om over te bloggen.

Dus nee, ik ben ondanks alles nog niet genezen van het widm virus. Vrees dat ik volgend jaar gewoon weer aan de buis gekluisterd zit. Maar eerst....mijn allerlaatste Ondergrondse Post versturen. Niet één briefje...maar een aantal. Afscheidsbriefjes dit keer.

Beste Klaas,

Mensen vroegen aan mij waarom ik jou een slechte mol zou vinden, als jij het daadwerkelijk zou blijken te zijn. Die mensen hebben mij niet heel goed begrepen, want dat heb ik nergens zo gezegd. Sterker nog, ik heb een aantal van jouw molacties mogen zien vanavond en heb er erg om gelachen. En natuurlijk...dat twerken tegen die tafel, dat was wel heel erg duidelijk. Maar dat maakt het juist leuk. Elke kandidaat doet ook wel eens gekke/verdachte dingen, dus dat had in jouw geval niets uit hoeven maken. Helaas was de productie van het programma dit keer wat minder sterk, waardoor je al vrij vroeg in het seizoen het mol-stempel had. En ja, dan is zo'n actie alleen maar weer een aanvulling op het lijstje.

Maar ik heb wel genoten hoor, ook vanavond weer. Hoe je tot twee keer toe geld uit de post wist te houden door het of weg te gooien of in de kist te laten liggen (Jezus, wat een gedurfde actie!!). Of hoe je bewust op een duiker afpeddelde zodat deze jouw kano om kon gooien. Briljant.

Nee Klaas, het lag niet aan jou. Je was een leuke kandidaat en een goede mol. En, ook niet onbelangrijk, een sympathieke gast.

Echt waar.

Lieve Art,

Ik ga het maar even niet over je jaren '50 kapsel van vanavond hebben, maar WIL JE DAT NOOIT MEER DOEN? Wil je wel weer gewoon volgend jaar, ergens op een tropisch eiland in een wapperende, witte linnen blouse met je gebronsde huid en je stralende glimlach seizoen 17 van Wie is de mol? presenteren? Want WIDM is een fantastisch programma, maar jij bent toch wel de kers op mijn taart hoor....het oog wil ook wat, niet waar?

Wil je de redactie/productie wel vragen om het volgende jaar een klein beetje spannender te houden? Dus zo'n hint als bij het klooster niet meer in aflevering twee te stoppen, als we nog aan het warmlopen zijn? Gewoon, net als bij Kees Tol destijds, wat later in het seizoen? Het puzzelen is namelijk zo leuk aan WIDM en het is zo jammer als je daar al zo vroeg in het programma mee klaar bent....heeft dit jaar wel een beetje de pret weggenomen.

Dank je wel.

Gefeliciteerd Tim,

Wat leuk dat jij gewonnen hebt! En hoeveel biertjes kun je wel niet kopen van € 13.020,= ! Ik val in herhaling als ik zeg dat ik jou echt één van de allerleukste kandidaten ooit vond. Met je bravoure en semi-relaxte instelling. Om nog maar te zwijgen over Team TiTa...jij en Taeke, wat een gouden duo.

Mijn dochter zit trouwens op dezelfde school als jouw kleine broertje. En ja, die lift zeker mee op jouw WIDM avontuur, zoals jij al redelijk ongenuanceerd aangaf. Ik hou het kort, ga feesten man! En trakteer Taeke op een biertje!

Enjoy!

Jammer Annemieke!

Je zat er zo dichtbij. En je hebt mij op het laatste moment enorm op het verkeerde been gezet. Al wilde ik misschien wel iets té graag uit die Klaastunnel (ijdele hoop, ik weet het...). Nu ik weet dat jij de mol niet bent en de beelden terugzie, heb ik wel heel veel respect voor hoe fanatiek jij af en toe te werk ging hoor!

De eindstreep net niet gehaald, maar hé...wel the last girl standing!

Respect!

Arme Remy,

Nu achteraf blijkt hoe erg jij je een rad voor ogen hebt laten draaien door Klaas. Waar jij jouw kamergenoot iedere ochtend liefdevol toespeelde vanaf jouw reiseditie harpje, liet hij jou gewoon geloven dat hij NIET de mol was. Op een zodanige manier dat jij het zelfs bij Airen uit haar hoofd wist te praten, waardoor ze uiteindelijk kon vertrekken. Hoe 'genaaid' heb jij je wel niet gevoeld nadien?

Arme jongen.

Lieve Airen,

Grappig hoe jij als eerste kandidaat uit het spel kon vertrekken, maar uiteindelijk wel de hoofdprijs in de wacht wist te slepen. Want hé, tegen de liefde kan geen geld op, toch? Taeke speelde dan wel 'hard to get' door nog wat langer in het spel te blijven, maar uiteindelijk hebben jullie elkaar helemaal gevonden. Volgens mij voor het eerst dat er tijdens de opnames van WIDM een setje is ontstaan. En alleen daarom al: té leuk!

Veel geluk samen!

Beste Taeke,

Eigenlijk zou ik tegen jou hetzelfde willen zeggen als tegen Airen. Jullie zijn een mooi stel samen. Alhoewel ik je nog het liefste met Tim samen zie, want wat mij betreft gaat Team TiTa nooit meer verloren. Zo om jullie gelachen. En dan kan jij nog wel heel stoer opmerken dat er dit jaar '9 leuke mensen én Tim' waren, maar dat is natuurlijk alleen maar grootspraak. Want volgens mij zijn jullie vrienden voor het leven geworden.

High five, man!

Oh, oh, Cécile,

Ze konden het niet laten hè...ook vanavond was 'de witte legging' weer het onderwerp van gesprek. TERWIJL HET POTDOMME GEWOON EEN SKINNY JEANS WAS! Met gulp én zakken! En ja hoor, ook de pisgele gedrochten die onder de naam 'waterschoenen' het programma in dartelden werden nog even besproken. Terwijl niemand even opmerkte hoe ontzettend strak Ellie in het pak aan tafel zat. Jouw werk, als ik me niet vergis!

Ik heb zo genoten van jou als kreukvrije kandidaat. Je bent een heerlijk mens. Wat een humor en zelfspot ook (mensen, lees haar widm stukjes op Harpersbazaar.nl even terug....aanradertje!)

Chapeau meid!

Lieve Marjolein,

Ook van jou heb ik ontzettend genoten. En wat voelde ik met je mee toen je vanavond je kinderen een compliment gaf over hoe ze met de reacties op jouw deelname zijn omgegaan. Het internet is af en toe een open riool en ik kan me zo ontzettend voorstellen hoe dat voor hen geweest moet zijn. Daar kun je inderdaad niet voor studeren vooraf, als moeder kun je alleen maar hopen dat ze sterk genoeg zijn om tegen sommige zaken bestand te zijn. Je mag trots op ze zijn. Heb zo'n vermoeden dat dat ook wederzijds is.

Koester dat!

Verdorie Rop!

JIJ was mijn mol. Zelfs toen ik eigenlijk wist dat Klaas het was, hield ik voet bij stuk. Ik stond voor jou. Ik zwoer bij jou. JIJ was de mol. Punt uit. Je rende zo mooi de fuik in bij de drone opdracht ook....leuk om vanavond weer even terug te zien. Lag weer naast de bank van het lachen, hilarisch.

Je had één van de mooiste quotes van deze avond. "Het was een leuke groep, een vrolijke benden. We zaten alleen in het verkeerde spel."

Ik denk dat je gelijk hebt.

Ellie, Ellie, Ellie,

"Wat moet een mens zonder Ellie Lust?" zie Rop al eens eerder. Na het zien van de beelden vanavond denk ik dat iedereen hier het antwoord al op weet. We zijn nergens zonder jou. Want jij weet én ziet alles. Dat werd nu maar weer eens pijnlijk duidelijk.

Het 'leuke contact' tussen Airen en Taeke...het bleef voor jou niet onopgemerkt.

Het zoeken naar informatie in het klooster...het bleek een hele slimme actie, je had te weinig tijd om die amateuristische grottekeningen te ontdekken, maar jij zat wel op het goede spoor.

De tegenvallende beloning na het beklimmen van de berg...jouw verontwaardiging bleek meer dan terecht. Er was gewoon geld uitgejat.

Wat ontzettend jammer dat je zo snel uit het spel lag, Ellie. Want de groep had nog veel aan je kunnen hebben. En wat ben je een ontzettend leuk mens. Dat vindt niet alleen de zedenrechercheur in Limburg en de wijkagent in Lisse, nee dat vindt ongeveer half Nederland. Jij was wat je noemt een echte smaakmaker. Met je etherdiscipline!

Oh, en je snurkt niet! Nog zo'n pluspunt.

Lieve crew van Showbizznetwork.nl,

Ieder jaar verstuurde ik Ondergrondse Post en dit jaar voor het eerst vanaf dit adres. Het was een heel spannende periode, omdat mijn gezondheid en het uitzendschema van WIDM elkaar nogal eens in de weg zaten. Maar het kwam goed. Op alle fronten.

Het was een feestje om hier te mogen bloggen over WIDM, ik deed het graag. Zelfs in een ietwat voorspelbaar seizoen als dit.

Thanks!

Beste allemaal,

Het geheim van WIDM werd door Klaas heel treffend verwoord in zijn mini speech op het bordes vanavond. Hij sprak de menigte buiten toe met de woorden "Bedankt molloten. Wij hebben zoveel plezier beleefd aan jullie plezier." Hij sloeg de spijker op zijn kop. Dat is waar WIDM voor staat: het plezier, het puzzelen en het elkaar gek maken.

Een feelgood trip met elke keer weer een (nou ja soms) onbekend eindpunt/ontknoping. Ik zeg: volgend jaar weer!

 

 

 

 

Fotocredits: Michel Schnater / AVROTROS