Bob Dylan weekend op NPO Cultura

Bob Dylan weekend op NPO Cultura

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

NPO Cultura staat in april een weekend in het teken van zanger Bob Dylan. De zanger staat vanaf 16 april drie dagen achter elkaar in Nederland. De NTR presenteert een compleet Dylan-weekeind op NPO Cultura. Met o.a. de beroemde, bijna 4 uur durende documentaire No Direction Home van fameus filmregisseur Martin Scorsese. Leo Blokhuis presenteert beide avonden.

Het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone omschreef de beroemde Dylan-documentaire No Direction Home uit 2005 bij verschijning als 'de ultieme rock 'n roll odyssee'.

Fameus filmregisseur Martin Scorsese (Taxi Driver, Goodfellas, The Wolf Of Wall Street) traceert in zijn bijna 4 uur durende film de periode vanaf het moment dat de jonge Bob Dylan aankomt in New York in 1961 tot en met het (tijdelijke) kluizenaarschap dat volgt op zijn met mysterie omgeven motorongeluk in de zomer van 1966.

Deze periode omvat de opkomst van Bob Dylan als folkheld annex gevierde songschrijver en zijn controversiële verschuiving richting een meer elektrisch rockgeluid. Regisseur Scorsese kreeg de beschikking over een ontzagwekkende hoeveelheid archiefmateriaal uit voorgenoemde periode, inclusief beelden van dat beruchte moment waarop een boze Dylan-fan tijdens een elektrisch concert in Manchester zijn held voor 'Judas!' uitmaakt. Onder de geïnterviewden treffen we tijdgenoten als dichter Allen Ginsberg en folkzanger Dave Van Ronk. Ook de interviewschuwe Dylan zelf komt uitgebreid aan het woord.

16 april, 20.30 uur: Bob Dylan - The 30th Anniversary Concert Celebration
Er zijn mensen die van mening zijn dat een Bob Dylan-song beter door iemand anders kan worden gezongen. Speciaal voor hun heeft NPO Cultura de beste optredens van een groots Dylan-eerbetoon in 1992 geselecteerd. Dit concert werd dat jaar gehouden - in Madison Square Garden in New York - om te vieren dat onze barse bard 30 jaar in het vak zat. Een stoet aan muzikale helden trad aan om de songs van Dylan te vertolken.

NPO Cultura, het themakanaal voor kunst, cultuur en documentaires, is op televisie te zien via Ziggo (kanaal 222), KPN (kanaal 170) of via www.npo.nl/cultura

15 april, 20.30 uur: Bob Dylan - No Direction Home
16 april, 20.30 uur: Bob Dylan - The 30th Anniversary Concert Celebration

Foto: Barry Feinstein