Oekraïne tegen Russische deelname via satelliet

Oekraïne tegen Russische deelname via satelliet

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Oekraïne verbiedt de deelname van Rusland aan het Eurovisie Songfestival via een satellietverbinding. Omdat de Russische inzending Julia Samoylova van Oekraïne het land niet in mag, kwam organisator EBU donderdag met de oplossing om Samoylova vanuit Rusland op te laten treden.

Omdat Samoylova volgens Oekraïne de wet heeft overtreden, mag zij in mei niet naar Kiev afreizen voor het Songfestival. EBU bedacht dat de zangeres alsnog kon deelnemen aan het Songfestival, door via een satellietverbinding vanuit Rusland haar lied Flame Is Burnin ten gehore te brengen.

Oekraïne heeft nu laten weten dat de wet wordt overtreden als Samoylova via een satellietverbinding alsnog zal deelnemen op het Eurovisie Songfestival. Volgens Vyacheslav Kyrylenko van de Oekraïense organisatie is de enigste mogelijkheid voor Rusland om een nieuwe inzending te kiezen voor Kiev.

De geheime dienst van Oekraïne heeft onderzoek gedaan naar de Russische zangeres en verdenkt haar ervan dat ze in juni 2015 op de Krim heeft opgetreden. In Oekraïne staat er een forse celstraf op het reizen naar de Krim over Russisch grondgebied. Oekraïne wil geen uitzondering maken voor Julia.

Foto: Screenshot YouTube