Voorbeschouwing: Nederland favoriet in openingswedstrijd tegen Oekraïne

Voorbeschouwing: Nederland favoriet in openingswedstrijd tegen Oekraïne

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Eindelijk is het weer eens tijd voor de oranjekoorts! Na een afwezigheid van 7 jaar op groot toernooi, speelt Nederland vanavond om 21.00 uur zijn eerste wedstrijd voor het EK voetbal tegen Oekraïne. De wedstrijd wordt gespeeld in de Amsterdam Arena waar zo'n 16.000 toeschouwers worden verwacht.

Door de slechte prestaties van afgelopen jaren moest Nederland het EK van 2016 en het WK van 2018 aan zich voorbij laten gaan, maar eindelijk kan het land weer oranje kleuren. Na een succesvolle kwalificatiereeks maakt Oranje zich op om weer eens hoge ogen te gooien op een eindtoernooi. In de groepsfase treft Nederland Ukraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië. Op papier is het een gunstige loting en worden we dus ook als favoriet bestempeld in deze groep. Ook voor de wedstrijd tegen Oekraïne is Nederland de favoriet voor de overwinning. Op de officiële FIFA-ranking staat Nederland namelijk zestiende en Oekraïne is op een vierentwintigste plek terug te vinden in deze ranking. 

Bij de Oekraïners zijn weinig aansprekende namen te herkennen, maar is er toch een oude bekende te zien. Oleksandr Zinchenko speelde in het seizoen 2016/2017 namelijk 17 duels voor PSV. Ondanks dat hij bij PSV nooit echt zijn potentie waar wist te maken, speelt hij nu regelmatig bij de Engelse grootmacht Manchester City. Een andere grote naam bij de Oekraïners is de trainer. Andriy Shevchenko maakte in zijn carrière furore bij grote clubs zoals AC Milan en Chelsea en nu de trainer van de Oekraïense ploeg. 

 Onder de leiding van Frank de Boer trainde het Nederlands Elftal de afgelopen dagen op de campus in Zeist waar hij zijn ploeg klaar moest klaarstomen voor de openingswedstrijd. De afgelopen tijd heerst er in Nederland een negatieve tendens rondom de Boer, omdat hij twee weken voor het begin van het toernooi besloot de formatie te wijzigen naar 5-3-2. Dit is volgens veel kenners veel te defensief en on-Nederlands, dus is het nog de vraag wat de Boer voor tactiek in petto heeft. 

Vermoedelijke opstelling Nederland: Stekelenburg, Dumfries, Timber, de Vrij, Blind, Wijndal, de Roon, F.de Jong, Wijnaldum, Memphis, Weghorst. 

Vermoedelijke opstelling Oekraïne: Bushchan; Karavaev, Zabarnyi, Matviyenko, Mykolenko; Zinchenko, Sydorchuk, Malinovskyi; Yarmolenko, Yaremchuk, Zubkov

De wedstrijd Nederland - Oekraïne is vanavond om 21:00 uur te zien op NPO 1. De voorbeschouwing van de NOS start 20:30 uur. Op SBS6 begint de voorbeschouwing om 20:00 uur.