Bijna 7 miljoen kijkers zien eedaflegging

Bijna 7 miljoen kijkers zien eedaflegging

Geschreven door Pieter Jongsma

6,6 miljoen Nederlanders keken gisteren om 14.28 uur thuis voor de buis naar de eedaflegging van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk. De 6,6 miljoen kijkers vormden de piek in de veertien uur durende marathonuitzending van de NOS, die gemiddeld door 4,1 mensen werd gevolgd. Een andere kijkerspiek was met 6,3 miljoen kijkers de balkonscène. Op het moment dat, dan nog, koningin Beatrix in het Paleis op de Dam haar handtekening zette om officieel afstand te doen van de troon, zaten 5,4 miljoen mensen voor de televisie.

Jong, oud, man én vrouw; heel Nederland verkeerde gisteren overigens collectief in Oranjesferen. Bijna driekwart van alle Nederlanders van zes jaar en ouder (11,2 miljoen) heeft de troonswisseling gevolgd via de NOS op Nederland 1. Ter vergelijking: het cumulatieve bereik* van alle NOS-uitzendingen van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima (2 februari 2002) was 10,1 miljoen kijkers.

Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS, kijkt tevreden terug op de grootste audiovisuele productie van dit millennium: “We hebben deze heel bijzondere dag op een geweldige manier in beeld gebracht op alle denkbare platforms; radio, televisie en nieuwe media. Het heeft historische beelden opgeleverd met eeuwigheidswaarde, die letterlijk de hele wereld over zijn gegaan. Dat is waar je vooraf op hoopt. Alles is op zo'n dag is live en moet dus in een keer goed gaan. Niets kan over. Dan betekent uren en uren achter elkaar van opperste concentratie. De hele operatie is een mega-klus geweest voor de hele NOS. Ik ben ongelofelijk trots op de NOS-medewerkers; wat een vakmanschap en professionaliteit. Daarnaast wil ik ook een groot compliment maken aan alle technici en facilitaire bedrijven: alles werkte en deed het. Ik ben er van overtuigd dat de NOS gisteren opnieuw heeft aangetoond wat ze kan en waarom we er zijn.”

De televisieregistratie van de troonswisseling is de tweede abdicatie van een Nederlandse vorst die rechtstreeks op televisie wordt uitgezonden. Op 30 april 1980 nam prinses Beatrix voor het oog van televisiekijkend Nederland het koningschap over van haar moeder, koningin Juliana. Toen was de live-registratie opgedeeld in een ochtend-, middag- en avonduitzending. Op het hoogtepunt van de troonswisseling, bij de balkonscène op de Dam, zaten 6,6 miljoen mensen voor de buis.

Het meest bekeken tv-programma in de Nederlandse tv-geschiedenis sinds 1988 - het moment dat de elektronische kijkcijfermeting zijn intreden deed - is de finale van het WK voetbal 2010. Naar het treffen tussen Nederland en Spanje keken op zondag 11 juli van dat jaar gemiddeld 8.515.000 mensen.

* het totaal aantal mensen dat minstens vijf minuten achter elkaar naar de NOS-uitzending op Nederland 1 heeft gekeken.