BNN met nieuw sociaal experiment rond 4 en 5 mei

BNN met nieuw sociaal experiment rond 4 en 5 mei

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

BNN komt in aanloop naar 4 en 5 mei met een sociaal experiment waarin twee groepen tegen elkaar worden opgezet. In Dat Wordt Oorlog!, dat vanaf 25 april vier dinsdagen te zien is op NPO 3, wordt alles ingezet om afgunst en haat te creëren richting een groep die ze nog nooit hebben gezien.

De kandidaten denken dat ze meedoen aan een realityserie, maar zijn in werkelijkheid onderdeel van een sociaal experiment dat is gebaseerd op het bekende Robbers Cave Experiment. Het experiment werd in 1954 voor het eerst uitgevoerd in de Verenigde Staten en nu is Nederland aan de beurt.

Presentator Jan Versteegh en psycholoog Dr. Jan-Willem van Prooijen van de VU zijn de poppenspelers die de teams volgens een gangbaar psychologisch proces tegen elkaar opzetten. Vanuit de control room geeft Van Prooijen direct uitleg bij de processen die de deelnemers doormaken.

Bij het tegen elkaar opzetten van de groepen gebruiken zij alles om haat en afgunst tussen de groepen te creëren. Ze gebruiken alles wat wereldleiders in oorlog in het verleden ook hebben gebruikt en wat ook vandaag de dag nog steeds de inzet is van vrijwel ieder conflict op de wereld.

Vorig jaar kwam BNN in de week van 4 en 5 mei met het dagelijkse programma Dictator, waarin acht jongeren in de historische strafkolonie in Veenhuizen worden opgesloten en ten prooi vallen aan de dictator. In het programma werd gekeken hoe de jongeren reageren als hun vrijheid ineens verdwijnt.

Dat Wordt Oorlog! is vanaf 25 april vier dinsdagen te zien is op NPO 3.
Bekijk Dat Wordt Oorlog! op TVblik.nl/dat-wordt-oorlog

Foto: BNN