Start nieuw seizoen van KRO's Over de Streep

Start nieuw seizoen van KRO's Over de Streep

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

De KRO komt met een nieuw seizoen van Over de Streep, vanaf dinsdag 7 mei (20.25 uur, Nederland 3) met zes nieuwe afleveringen, waarin telkens een andere middelbare school en de leerlingen centraal staan. Presentator Arie Boomsma volgt per aflevering een paar scholieren uit verschillende groepjes, elk met hun eigen verhaal. Arie gaat voor deze nieuwe reeks langs bij de volgende scholen: Lorentz Lyceum in Arnhem, OSG West Friesland in Hoorn, Beeckland Vorden, De Rosa in Amsterdam, Kennemer College in Heemskerk, Beroepscollege Parkstad in Kerkrade.

In de eerste aflevering bezoekt Arie het Lorentz Lyceum in Arnhem. Het Lorentz Lyceum is een internationaal georiënteerde school waar leerlingen worden gestimuleerd verantwoordelijke wereldburgers te zijn. Het Lorentz Lyceum is een school voor vwo, havo, mavo, tweetalig vwo/havo en Arnhem International School. De school vindt dat het Lorentz Lyceum wel een bijzondere dag als Challenge Day kan gebruiken als afsluiting van een heftige periode. Vorig jaar was deze school veel in het nieuws vanwege de moord op een medeleerling; de moord die later bekend werd als de “facebookmoord”. Dit had uiteraard de nodige impact op de school en binnen de groep. Selina, Carly en Omid worden met ieder hun eigen verhaal geportretteerd. Omid mist zijn vader, die in de gevangenis zit, Carly wil graag haar rouwproces om haar vermoorde vriendin Joyce goed afsluiten en ook Selina vertelt over haar verdriet in de afgelopen periode.

In de KRO’s Over de Streep leren middelbare scholieren elkaar in één dag tijd pas echt goed kennen door mee te doen aan een Challenge Day; een sinds vijfentwintig jaar beproefde Amerikaanse methode om onverschilligheid en onbegrip tussen scholieren tegen te gaan en wederzijds respect te stimuleren. Door spelletjes af te wisselen met serieuze gesprekken, is het de bedoeling dat muren tussen de verschillende kliekjes op middelbare scholen afbrokkelen en de leerlingen vooroordelen over elkaar veranderen. Centrale vraag: wat weten we nu eigenlijk echt van elkaar?

Stichting Challenge Day Nederland

Naar aanleiding van het succes van de documentaire en het programma Over de Streep is Stichting Challenge Day Nederland opgericht. Deze non-profit instelling is opgericht door Jessica Villerius (producent van Over de Streep) en helpt scholen die de methode van Challenge Day willen toepassen. Doelstelling van deze stichting is om Challenge Days structureel bereikbaar te maken voor zoveel mogelijk scholen in Nederland.

KRO’s Over de Streep vanaf dinsdag 7 mei 20.25 uur Nederland 3

Aflevering 1: Lorentz Lyceum Arnhem

Aflevering 2: OSG West Friesland Hoorn

Aflevering 3:Beeckland Vorden

Aflevering 4: De Rosa Amsterdam

Aflevering 5:Kennemer College Heemskerk

Aflevering 6: Beroepscollege Parkstad Kerkrade