Helft Nederlanders betaalt voor online video

Helft Nederlanders betaalt voor online video

Geschreven door Pieter Jongsma

Bijna de helft van alle Nederlanders van achttien jaar of ouder betaalt wel eens om naar films of series te kijken via een internetdienst, dat blijkt uit cijfers van GfK. Dat gebeurt vooral via abonnementen op videodiensten als Netflix of Videoland, maar ook via losse verkoop.

Online video vervangt traditioneel tv kijken slechts voor een deel, maar zorgt er vooral voor dat er meer wordt gekeken. Jongeren van achttien tot 34 jaar bekijken dagelijks drie uur en veertig minuten online naar video. 55-plussers komen tot veertig minuten per dag.

Marktleider Netflix laat nog steeds een toename zien in het aantal gebruikers. Het succes van Netflix heeft de markt voor andere abonnement diensten geopend. 69% van de consumenten heeft één betaald VoD abonnement. 14% heeft er twee en 17% zelfs 3 of meer.

De  Kabel TV-aanbieders hebben qua aantal abonnees een relatief stabiele basis. Toch worden zij bedreigd door  ‘Cord Shaving’ (consumenten die hun tv-pakketten verlagen, bijvoorbeeld het stopzetten van premium content, sportkanalen) en hiervoor alternatieve VOD abonnementen afsluiten. 39% van de consumenten met een betaald VOD abonnement heeft zijn tv-pakket uitgekleed. Van consumenten zonder VOD abonnement is dit 15%.

Foto: Netflix