Angela de Jong wint De Slimste Mens

Angela de Jong wint De Slimste Mens

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Vrijdagavond was het dan eindelijk zo ver. Het was de hoogste tijd voor de finale van De Slimste Mens. De kennisquiz met een knipoog werd gewonnen door Angela de Jong. Zij nam het op tegen Mischa Blok en tegen Thomas Olde Heuvelt. Na een spannende finale wist Angela de quiz slim te spelen. Zij nam het in de finale op tegen Mischa.

In de eerste ronde 3-6-9 wist Angela bijna alle seconden te verdienen. Thomas en Mischa wisten beiden geen seconden te pakken. In totaal verdiende Angela maar liefst 40 seconden. Daarmee stond Angela na de eerste ronde meteen op kop. 

De tweede ronde, open deur, werd vooral goed gespeeld door Angela. Zij wist veel seconden te winnen. Thomas verloor juist veel seconden in deze ronde. Hij viel terug naar slechts 44 seconden. Angela kwam na deze ronde uit op 133 seconden en Mischa wist in totaal 88 seconden te scoren.

De puzzel ronde is een ronde waarbij de spelers veel seconden kunnen verdienen. Dat deden de spelers dan ook. Thomas kwam na deze ronde uit op 88 seconden. Mischa scoorde in totaal 187 seconden en Angela scoorde tien seconden meer en kwam uit op 197 seconden.

De galerij ronde is een ronde waarbij de spelers acht afbeeldingen moeten raden. Thomas probeerde in deze ronde in te lopen. Hij kwam uit op 176 seconden. Mischa kwam uit op 195 seconden en Angela kwam uit op 290 seconden. Hiermee nam Angela opnieuw de leiding.

Het collectief geheugen was de laatste ronde voor de finale. Na deze ronde zou bekend gemaakt worden wie de finale tegen elkaar zouden spelen. Thomas wist deze ronde veel seconden te verliezen. Hij kwam uit op 154 seconden en moest genoegen nemen met het brons. Wel is Thomas de beste mannelijke speler van dit seizoen.

Mischa verloor ook veel seconden, maar wist wel meer te scoren dan Thomas. Zij kwam uiteindelijk uit op 220 seconden. Angela wist in deze finale aflevering de meeste seconden te spelen. Uiteindelijk wist zij maar liefst 457 seconden te scoren.

In de finale zaten Angela (457 seconden) en Mischa (220 seconden) tegen over elkaar. De seconden liepen in een rap tempo terug. Al snel zat Mischa in de 'gevaren zone'. Dit was voor Angela een groot voordeel. Zij bleef op een forse voorsprong te blijven. Met nog genoeg seconden op de teller, wist Angela de finale te winnen. Zij is hiermee de eerste vrouwelijke winnares van de kennisquiz. Angela nam hiermee het stokje over van Klaas Dijkhoff.

Klaas wist namelijk de wintereditie begin 2017 te winnen. Hij was ook te gast bij deze finale. De beker voor Angela werd dan ook overhandigd door Klaas. Met de overwinning van Angela kwam er een einde aan deze zomereditie. Dit seizoen kon rekenen op veel kijkers. Iedere werkdag keken er meer dan één miljoen mensen naar de kennisquiz op NPO 2.

In de winter keert De Slimste Mens weer terug voor een wintereditie. 

Foto: KRO-NCRV / Stijn Ghijsen