Koningspaar bezoekt provincies

Koningspaar bezoekt provincies

Geschreven door Pieter Jongsma

In iets minder dan een maand tijd bezoekt het nieuwe koningspaar alle twaalf provincies van Nederland. Per dag worden twee provincies aangedaan, waarbij het uitgangspunt is dat zo veel mogelijk mensen de gelegenheid krijgen de koning en de koningin te zien en te ontmoeten. De NOS is erbij en geeft telkens aan het begin van de avond op Nederland 1 een impressie van de dag. De presentatie van NOS Provinciebezoeken koningspaar is in handen van Astrid Kersseboom.

Als eerste provincies zijn dinsdag 28 mei Groningen en Drenthe aan de beurt; Zeeland en Zuid-Holland zijn op vrijdag 21 juni de hekkensluiter. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken ’s morgens (vanaf 09.00 uur) de ene provincie en ’s middags (tot 17.30 uur) de andere. Halverwege is er een informele bijeenkomst in de buurt van de provinciegrens. De provincies bepalen zelf hoe ze zich aan de koning en koningin willen voorstellen: met festiviteiten, een overzicht van moderne en/of traditionele eigenheden van de provincie in kwestie, en zo meer.

Vanuit de provincie die het koningspaar ’s middags heeft bezocht, presenteert Astrid Kersseboom aan het begin van de avond een overzicht van wat er overdag allemaal is gebeurd. Zij wordt daarin bijgestaan door telkens een andere gast die bij het koninklijke bezoek betrokken is geweest. Drie NOS-verslaggevers volgen de koning en koningin op de voet en maken reportages. Verder heeft de NOS – ten behoeve van de uitwisseling van beeldmateriaal – samenwerking gezocht met de regionale omroepen.

NOS Provinciebezoeken koningspaar
19.30-19.56 uur, Nederland 1

Dinsdag 28 mei:  Groningen en Drenthe
Donderdag 30 mei:  Gelderland en Utrecht
Woensdag 12 juni:  Limburg en Noord-Brabant
Vrijdag 14 juni:  Friesland en Noord-Holland
Woensdag 19 juni:  Flevoland en Overijssel
Vrijdag 21 juni:  Zeeland en Zuid-Holland