Rechter weigert Ryanair inzage in materiaal KRO

Rechter weigert Ryanair inzage in materiaal KRO

Geschreven door Pieter Jongsma

De rechtbank Amsterdam heeft een eis van Ryanair afgewezen. De vliegmaatschappij eiste inzage in het ruwe beeldmateriaal van twee documentaires van het programma Brandpunt Reporter.

KRO’s Brandpunt Reporter zond eind vorig en begin dit jaar het tweeluik ‘Mayday Mayday’ uit. Daarin beschrijven drie gezagvoerders en een co- piloot anoniem hoe ze door Ryanair onder druk worden gezet om, uit bezuinigingsoverwegingen, met zo min mogelijk brandstof te vliegen. Daarnaast vertelden de vliegers dat ze geregeld vliegen terwijl ze ziek of oververmoeid zijn. Dat is in strijd met Europese regelgeving.

Ryanair startte na de uitzendingen een bodemprocedure omdat zij meent dat de maatschappij er ten onrechte van wordt beschuldigd de vliegveiligheid in gevaar te brengen. Ryanair wilde via de rechter de beschikking krijgen over al het ruwe beeldmateriaal van de interviews met de piloten en andere geïnterviewden. Volgens Ryanair zouden hun uitspraken door Brandpunt Reporter uit hun context zijn gehaald. In een tussenvonnis wijst de rechtbank deze vordering nu af.

Het beeldmateriaal zou, oordeelt de rechtbank, Ryanair in staat stellen de identiteit te achterhalen van de anonieme piloten. De KRO zou daardoor zijn bronnen prijs geven. Alleen een zwaarwegend belang rechtvaardigt een dergelijke inbreuk op de persvrijheid, aldus de rechtbank. Dat belang is door Ryanair niet aangetoond.

Over de (on)rechtmatigheid van de uitzendingen wordt nu verder geprocedeerd.

Bart Nijpels, eindredacteur van Brandpunt Reporter laat in reactie op de uitspraak weten: “We zijn hier vanzelfsprekend blij mee. Deze uitspraak laat zien dat de rechter het belang van bronbescherming zwaar heeft gewogen. Zonder die bescherming zou ons werk, het openbaar maken van mogelijke misstanden, erg moeilijk worden. KRO’s Brandpunt Reporter ziet het vervolg van de procedure met vertrouwen tegemoet omdat wij er van overtuigd zijn dat we zorgvuldig hebben gehandeld.”

Vanavond 23 mei 21:30 uur bij de KRO op nederland 2.