GTST Zomer-blog: Rik en Shanti moeten groot verlies verwerken
Bron: RTL

GTST Zomer-blog: Rik en Shanti moeten groot verlies verwerken

Geschreven door Marietta Willems

Tijdens de zomerstop van GTST blikt Marietta elke vrijdag terug op het 33ste seizoen.

Aan het begin van dit seizoen zagen we dat Shanti in het ziekenhuis lag. Ze moest bevallen van Jasmijn, maar dit gaat niet goed. Door een eerdere explosie in het flatgebouw is Shanti haar lever gescheurd, waardoor Jasmijn zuurstoftekort heeft gehad. Jasmijn wordt dood geboren.

Schok

Als Shanti bijkomt, vertelt Rik haar wat er is gebeurd. Ze wil de baby graag zien. Het is wel noodzakelijk dat ze wordt gebalsemd. Shanti stuurt haar vrienden een bericht dat Jasmijn is geboren, wat voor verwarring zorgt. Een vrolijk gezelschap komt in het ziekenhuis aan en hoort dat de baby dood is geboren. Ze zijn er kapot van. Rik is heel verdrietig en huilt uit bij Daan. De baby krijgt haar mooie jurkje aan en er komen beschuit met muisjes, door Saskia gesmeerd.

Shanti is in shock. Dat merkt iedereen. Ze reageert overal heel gelaten op. Ze wil dat de baby begraven wordt, maar wil haar eerst nog thuis hebben. Huisarts Luuk Bos bezoekt ze nog in het ziekenhuis en biedt hulp aan. Eenmaal thuis durft Rik de baby ook in zijn armen te nemen en barst in tranen uit.

Afscheid

Thuis praat Shanti tegen Jasmijn als Rik met de geboorteakte komt. Rik breekt van verdriet. Het gaat ook helemaal niet goed met hem als hij bloemen gaat bestellen. Hij belt in paniek Daan op die naar hem toe komt. Dokter Luuk Bos vertelt hem dat hij een paniekaanval heeft gehad en schrijft medicatie voor. Voor de afscheidsplechtigheid krijgt hij weer klachten en neemt medicatie. Shanti mag het niet weten.

Rik en Shanti hebben besloten dat hun kindje Jasmijn begraven moet worden en zoeken een mooi plekje uit op de begraafplaats. Op de dag van de uitvaart zijn al hun vrienden aanwezig en doen ze nog een laatste groet. Tijdens de plechtigheid spreekt Shanti. Ze vertelt het verhaal van Jasmijn’s leven, hoe het had moeten zijn. Ze begint hartverscheurend te huilen als het mandje met Jasmijn zakt in de diepte en wil dat het stopt.

Naar de rechter

Het is een troep in huis. Shanti is er wel maar is er niet bij. Zij is nog steeds in shock. Rik wil een zaak beginnen tegen huisjesmelker Agaath van Dijnselburg, omdat zij toch de oorzaak is geweest van de dood van Jasmijn. Janine zal hem alle info verstrekken voor een dergelijke zaak. En hij praat erover met Daan. Ook spreekt hij Bing en Nina en vertelt hen dat er met Shanti niet te praten is. Shanti wil weer nuttig bezig zijn en besluit weer te gaan werken in de Koning. Zij wil samen met Saskia bedrijfsleider blijven. Rik heeft voor aanspannen van een zaak de verklaring van Shanti nodig, maar ze weigert in eerste instantie.

Op de dag van de rechtszaak geeft Shanti via een briefje aan niet te komen en dat Rik dit wel alleen af kan. Dus gaat Rik in zijn eentje naar de Rechtbank. Eenmaal aangekomen krijgt hij te horen dat Agaath niet aanwezig zal zijn. Wanneer de rechtszaak begint, komt Shanti toch binnen samen met Daan. Shanti is bereid om haar verhaal te vertellen. Ze beantwoord wat vragen van de rechter maar kan het op een gegeven moment toch niet aan en vertrekt. Als Rik thuiskomt vliegt er iets door de ruiten. Shanti is helemaal overspannen en gooit met alles in het appartement.

Het gaat niet goed met Shanti. Ze is heel erg in zichzelf gekeerd, zit voor de tv en wilt niks eten. Rik krijgt geen contact met haar en besluit te gaan sporten. Op de sportschool leeft hij zich uit en praat hij met Bing. Bing biedt Rik ook aan om een nachtje bij hen te blijven slapen om tot rust te komen. Shanti blijft afwezig en neemt ook de telefoon niet op. Als Nina voor de deur staat, doet ze ook niet open. Bing, Nina, Saskia en Daan komen bij Rik thuis om schoon te maken. Als Saskia per ongeluk het lakentje van Jasmijn wast, is Shanti van streek. Wanneer Rik probeert met Shanti te praten, gaat deze naar de Koning om te werken. Later als Shanti terugkomt lukt het Rik ook niet om contact met haar te krijgen.

Tijdje weg

Nadat Shanti tijdens de rechtszaak te horen heeft gekregen dat het haar eigen schuld is dat haar eigen kindje dood is, is ze weggelopen van de Rechtbank. Wanneer ze thuis is gaat het helemaal mis. Shanti heeft zich op het balkon buitengesloten. Luuk Bos komt haar overhalen om weer naar binnen te gaan. Er volgt een gesprek tussen Rik en Shanti waar Luuk bij is. Dit verloopt goed. Shanti lijkt te ontdooien en zoent en vrijt met Rik. Maar als Rik het weer over de rechtszaak heeft, wordt Shanti boos en zegt dat hij Jasmijn eigenlijk nooit heeft gewild.

Rik gaat met Laura praten over de situatie thuis. Hij vertelt over haar verwijt, dat hij Jasmijn nooit heeft gewild en een gesprek met haar niet meer mogelijk is. Hij wil weg en vraagt Laura om op Shanti te letten. Als hij Shanti vertelt dat hij voorlopig elders gaat wonen, reageert zij koeltjes dat dat goed is. Hij vertrekt naar een Duinhuis en vindt hier zijn rust. Hij rent langs het strand en verzamelt schelpen.

Nader tot elkaar

Ondertussen is Shanti bezig met de organisatie van een groots oud-en-nieuwfeest. Dit pakt goed uit, maar het wordt Shanti toch te veel. Ze besluit om naar het graf van Jasmijn te gaan. Terwijl ze bij het graf zit, komt Rik aangelopen. Samen herdenken ze haar en gaan ze het nieuwe jaar in. Vervolgens vraagt Rik aan Shanti of ze met hem meegaat naar zijn Duinhuisje. Ze groeien steeds meer naar elkaar. Shanti ziet Jasmijn in haar droom. Als ze wakker is heeft ze met Rik een liefhebbend gesprek over hun dochtertje. Ze fantaseren over wat ze voor karakter zou hebben en hoe ze eruit zou zien.

Omdat ze het weer fijn hebben samen, besluiten ze om weer naar huis te gaan. Nina, Saskia en Steef organiseren voor hun een welkomstfeestje. Shanti gaat langs de praktijk om vragen te stellen over haar medisch dossier en Luuk legt dit aan haar uit. Ook nodigt ze haar vriendinnen uit om hun nagels te doen in CS. Dit bevalt haar zo goed dat ze daar weer volledig wilt gaan werken. Daarom neemt ze ook een ander besluit. Ze wil de Koning verkopen. Vol enthousiasme gaat ze opzoek naar een opvolger.

Op de hoogte blijven over GTST én meepraten? Word lid van onze Facebook-groep!