NPO en IDFA hernieuwen samenwerking

NPO en IDFA hernieuwen samenwerking

Geschreven door Pieter Jongsma

De publieke zender NPO 2 zal tijdens het Amsterdamse documentairefestival IDFA dat plaats vind van 15 tot en met 26 november vier Nederlandse documentaires uitzenden die op het festival in première gaan.

NPO en IDFA hernieuwen hiermee hun jarenlange samenwerking, om kwaliteitsdocumentaires voor een breed publiek toegankelijk te maken. De vier films zijn in nauwe samenwerking met IDFA geselecteerd en zullen onder de titel '2Doc IDFA Primeur' op 20, 21 en 22 november te zien zijn op NPO 2. Drie daarvan worden op primetime uitgezonden.

Netmanager NPO 2 Gijs van Beuzekom is blij met de nieuwe afspraken: "NPO en IDFA hebben beiden hart voor kwalitatieve documentaires en mooie verhalen. Dit vormt de basis van ons partnership. Tijdens het IDFA gaan veel coproducties van de publieke omroep in première. De NPO maakt deze documentaires graag toegankelijk voor een breed publiek. Dat laten we nu extra zien door een aantal films vrijwel gelijktijdig met de première op het festival uit te zenden op NPO 2. En daar zijn wij trots op."

Alle vier de documentaires draaien op IDFA mee in de Competition for Dutch Documentary. Het gaat om Pilotenmasker (EO) van Simonka de Jong, Piet is weg (KRO-NCRV) van Jaap van Hoewijk, Independent Boy (VPRO) van Vincent Boy Kars en Alicia (VPRO) van Maasja Ooms.

Foto: NPO