EO-documentaire 'Hemelbestormers' wint DMFF Grand Prix Award

EO-documentaire 'Hemelbestormers' wint DMFF Grand Prix Award

Geschreven door Pieter Jongsma

De EO-documentaire 'Hemelbestormers' (Killer Slope) van maker Geertjan Lassche is met de Grand Prix Award onderscheiden op het Dutch Mountain Film Festival.

"Dit meeslepende filmische document over het wreed uiteenspatten van dromen op de door stormen en lawines geteisterde flanken van de berg, boeit tot de laatste seconde. Het toont de harde realiteit van het expeditieklimmen", aldus het juryrapport.

De jury waardeert verder dat de film discussie oproept en de aandacht voor de rol van Sherpa's: "Deze Sherpa's geven de doorslag: doorgaan of omkeren. Op hun eigen bescheiden wijze, maar wel overtuigend, gebaseerd op kennis van de berg en met inschatting van de kansen en de risico's." Eerder werd de film al genomineerd voor Best Dutch Documentary op het International Documentary Filmfestival Amsterdam.

Cho Oyu
De film 'Hemelbestormers' ging in november 2014 in première op het IDFA en gaat over een Himalaya-expeditie naar de Cho Oyu. Geertjan Lassche reist met de expeditie mee en filmt hoe op 7 kilometer hoogte de groep in de problemen komt. Er ontvouwt zich een spannend en ongelooflijk verhaal, met ongekende beelden, intrige en schurende personages. De EO zond de film uit op 26 december jongstleden.

Jury
De jury van het DMFF bestond dit jaar uit Frits Vrijlandt (voorzitter International Climbing and Mountaineering Federation en beklimmer van 'Seven Summits'), Noes Lautier (bergsportjournalist) en Guido Franken (filmproducent, verbonden aan Cinesud).

Lassche
Geertjan Lassche was eerder embedded bij Korps Mariniers (De Uitverkorenen, IDFA 2012), over de vloer bij Thomas Dekker (Niemand Kent Mij, 2011) en het artsenteam van de Intensive Care van het Erasmus MC (Van Leven Ga Je Dood, 2007). Lassche probeert in aansprekende decors en onder extreme omstandigheden vast te leggen hoe mensen reageren op spannende dilemma's. Lassche is ook bekend van documentaires als De Boer Die Zou Gaan Emigreren (IDFA 2008) en Zwart IJs (2014).